Despre Premiul Nobel mai puțin știute

În 1888, fratele lui Alfred Nobel, Ludvig, a murit în Franța în urma unui atac de cord. Cel puțin un ziar francez a crezut că Alfred murise și a publicat un necrolog în care îl eticheta negustor al morții, care se îmbogățise descoperind noi metode de mutilare și ucidere. Eroarea a fost corectată, dar nu înainte ca Alfred să aibă surpriza de a-și citi propriul necrolog. Potrivit biografului Kenne Fant, Nobel ar fi devenit atât de obsedat de reputația sa postumă, încât și-a rescris testamentul, lăsând cea mai mare parte a averii sale unor cauze nobile. Instituirea unor premii care vor fi recompensat pe cei mai influenți și valoroși oameni de știință și de cultură ai lumii. În ultimii ani de viață, Alfred Nobel, inventator al mătăsii artificiale și al dinamitei, dar și un mare pasionat al literaturii, a scris ficțiune. Și-a publicat piesa de teatru Nemesis pe propria cheltuială, la Paris. Cele o sută de exemplare au fost distruse după moartea sa de familie, care a considerat că nu îi onorează memoria.

Jean Paul Sartre a refuzat premiul Nobel pentru Literatură, la fel cum a refuzat pe tot parcursul vieții orice distincție onorifică. Rabindranath Tagore a fost primul laureat al premiului Nobel pentru literatură non-europeană, fiind distins cu Nobel datorită versurilor sale profund sensibile, proaspete și frumoase, prin care, cu o măiestrie desăvârșită, a făcut ca gândirea sa poetică, exprimată în propriile sale cuvinte în limba engleză, să devină parte a literaturii occidentale. Dintre Premiile Nobel ale anului 2023, s-au acordat până acum cele pentru Medicină, Fizică și Chimie. Premiul Nobel pentru Medicină 2022 a fost acordat ,de Comisia Nobel de la Karolinska Institute lui Katalin Kariko țo Drew Weissman pentru descoperirea lor privind modificările bazelor nucleozidice care nu permit dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID 19. Premiul Nobel pentru Fizică 2023 a fost decernat pentru experimente cu lumină care surprind cele mai scurte instantanee. Laureații sunt Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier care au realizat experimente  care demonstrează o metodă de producere a unor impulsuri de lumină suficient de scurte pentru a capta imagini ale proceselor din interiorul atomilor și moleculelor. Premiul Nobel pentru Chimie 2023 a fost decernat lui Moungi G. Bawendi, Louis F. Brus și Alexei I. Ekimnov pentru descoperirea și sinteza punctelor cuantice, nanoparticule atât de mici încât dimensiunea lor le determină proprietățile. Vor mai fi acordate premiile Nobel pentru Pace și Premiul Riksbank Sveriges în Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel. Academia Regală de Științe din Suedia a fost fondată în 1739 cu obiectivul de a promova științele și de a le consolida influența lor în societate.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult