Dmitri Cistilin riscă închisoare pe viață, după ce a fost expulzat din Republica Moldova în Ucraina la cererea SBU

Dmitri Chistilin, un politolog cu dublă cetățenie ucraineană și rusă, a fost recent reținut în Republica Moldova și predat Serviciului Secret al Ucrainei (SBU). SBU il acuza de trădare și de justificarea agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, iar dacă va fi găsit vinovat, riscă închisoare pe viață și confiscarea averilor.

Dmitri Chistilin, pe de altă parte, susține că nu a încălcat nicio lege și că acuzațiile aduse împotriva sa sunt nedrepte.

Conform comunicatului SBU, Chistilin ar fi unul dintre colaboratorii apropiați ai fostului consilier al lui Vladimir Putin, Serghei Glaziev, jucând un rol central în promovarea anexării Crimeei și a regiunilor Donețk și Lugansk. De asemenea, el ar fi implicat în elaborarea unei strategii de război informațional care a justificat invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. SBU susține că activitățile sale includ și organizarea de interferențe în procesele electorale din țările Europei de Est și Centrale în favoarea Kremlinului.

Chistilin se apără vehement, afirmând că nu a încălcat nicio lege și că reținerea sa este nedreaptă. El a fost organizatorul unei Conferințe de Pace de la București, desfășurată pe 21-22 septembrie, unde s-a discutat doar despre pace și neutralitatea României și a Moldovei.

Liderii Partidului PPR au subliniat în mod repetat că românii nu doresc să fie implicați în „războaiele altora” din cauza consecințelor devastatoare pe care conflictele armate le aduc asupra societăților. Războiul, indiferent de justificările sale, are efecte catastrofale care afectează profund toate aspectele vieții, de la pierderile umane și suferința civililor, până la distrugerea economiilor și destabilizarea socială.

Consecințele războiului sunt multiple și foarte urate

1. Pierderea de vieți și suferința umană

Războaiele duc la moartea a mii, uneori milioane de oameni, soldați și civili deopotrivă. Cei care supraviețuiesc se confruntă adesea cu traume psihologice și răni fizice pe termen lung. România nu ar trebui să expună populația la asemenea riscuri, în special într-un conflict care nu are legătură directă cu securitatea națională.

2. Distrugerea economică

Războiul aduce cu sine distrugerea infrastructurii și a economiei. Clădirile, drumurile, rețelele de energie și alte componente esențiale ale unei societăți sunt adesea distruse, necesitând ani sau chiar decenii pentru reconstrucție. Costurile economice ale unui conflict sunt imense, iar poporul român nu ar trebui să fie obligat să suporte povara financiară a unui război extern.

3. Instabilitate socială și migrație forțată

Conflictele armate conduc la migrații masive, forțând milioane de oameni să-și părăsească locuințele și să caute refugiu în alte țări. PPR avertizează că o implicare a României într-un război extern ar putea transforma țara într-o destinație pentru refugiați sau chiar un teatru de operațiuni militare, cu efecte devastatoare asupra coeziunii sociale.

4. Distrugerea mediului

Pe lângă efectele asupra oamenilor și economiilor, războiul are și un impact ecologic major. Bombardamentele, distrugerea infrastructurii și utilizarea de arme grele conduc la poluare și la distrugerea resurselor naturale. Lideri PPR avertizează că un război pe teritoriul românesc sau în apropiere ar putea avea consecințe grave asupra mediului înconjurător.

5. Traume pe termen lung

Populația expusă războiului rămâne adesea afectată psihologic pentru generații întregi. Tulburările de stres post-traumatic, anxietatea și depresia afectează nu doar veteranii de război, ci și civilii, în special copiii. Aceste efecte se simt mult timp după încheierea conflictului, împiedicând dezvoltarea normală a societății.

PPR consideră că România trebuie să-și concentreze resursele și eforturile pe protejarea cetățenilor săi și pe asigurarea securității interne, în loc să se implice în conflicte externe. Ei susțin o politică de neutralitate și dialog, pledând pentru ca România să joace un rol de mediator în conflictele regionale, mai degrabă decât să fie un participant activ într-un război care aduce doar suferință și distrugere.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult