Universitatea Babeș-Bolyai (UBB): Prima Universitate din România în Topul U.S. News 2024-2025

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost recunoscută ca fiind prima universitate din România în cel mai reprezentativ clasament american al universităților, U.S. News 2024-2025. Aceasta ocupă locul 275 în Europa și 755 la nivel mondial, demonstrând astfel excelența academică și performanța în cercetare.

Performanțele UBB pe Domenii Academice

UBB se remarcă nu doar prin poziția sa generală, ci și prin clasamentele pe domenii specifice, având rezultate impresionante:

  • Chimie: Poziția 759 la nivel internațional, locul 2 în țară.
  • Inginerie: Poziția 499 la nivel internațional, locul 1 în țară.
  • Mediu-Ecologie: Poziția 512 la nivel internațional, locul 1 în țară.
  • Științe Geologice: Poziția 464 la nivel internațional, locul 2 în țară.
  • Știința Materialelor: Poziția 996 la nivel internațional, locul 4 în țară.
  • Matematică: Poziția 55 la nivel internațional, locul 1 în țară.
  • Chimie fizică: Poziția 712 la nivel internațional, locul 2 în țară.
  • Fizică: Poziția 410 la nivel internațional, locul 5 în țară.
  • Psihiatrie/Psihologie: Poziția 383 la nivel internațional, locul 1 în țară.
  • Științe Sociale și Sănătate Publică: Poziția 553 la nivel internațional, locul 1 în țară.

Alte Universități Românești în Clasament

Pe lângă UBB, alte trei universități românești se regăsesc în primele 1.000 de locuri ale clasamentului U.S. News:

  • Universitatea Transilvania din Brașov: Locul 880.
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București: Locul 909.
  • Universitatea din București: Locul 977.

Comentariile Rectorului UBB, Daniel David

Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a subliniat importanța acestor clasamente internaționale, menționând că poziționarea consistentă a UBB în clasamentele U.S. News și QS este o dovadă a calității educaționale și a impactului internațional al universității. El a atras atenția asupra importanței utilizării corecte a informațiilor din rankinguri și a criticat promovarea unor clasamente marginale și dubioase de către alte instituții.

Despre Universitatea Babeș-Bolyai

UBB este cunoscută pentru complexitatea și diversitatea sa academică, fiind cea mai mare comunitate academică din România, cu peste 50.000 de membri. Cu o tradiție academică de 442 de ani, universitatea continuă să fie un reper de excelență, ocupând constant primele poziții în rankingurile internaționale și naționale. De asemenea, UBB este recunoscută pentru infrastructura sa academică avansată și pentru integrarea sa în rețele europene prestigioase, precum GUILD și alianța universitară EUTOPIA.

Poziționarea UBB în topul U.S. News 2024-2025 confirmă rolul său de lider în educația superioară din România și reflectă angajamentul său continuu față de excelență academică și inovare în cercetare. Această recunoaștere internațională este o dovadă a calității programelor sale educaționale și a impactului său global.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult