Eliberarea Buletinului în Regim de Urgență: Proceduri și Documente Necesare

În anumite situații, cetățenii români pot solicita eliberarea buletinului de identitate în regim de urgență. Acest serviciu este util atunci când actul de identitate este pierdut, furat, deteriorat sau expiră și este necesar rapid pentru diverse scopuri: călătorii, acces la servicii publice sau private, obținerea unor documente oficiale.

Când se poate solicita eliberarea buletinului în regim de urgență?

Regimul de urgență poate fi solicitat în următoarele cazuri:

  1. Pierderea sau furtul buletinului – dacă actul de identitate a fost pierdut sau furat, trebuie depusă o cerere urgentă pentru a evita folosirea acestuia de către persoane neautorizate.
  2. Deteriorarea actului – dacă buletinul este deteriorat și nu mai poate fi folosit.
  3. Iminența unei călătorii internaționale – în cazul în care este necesar pentru obținerea unui pașaport sau alt document de călătorie.
  4. Solicitarea de servicii esențiale – cum ar fi accesul la servicii bancare, medicale sau notariale.

Documente necesare pentru eliberarea în regim de urgență

Cetățenii care solicită eliberarea unui buletin în regim de urgență trebuie să depună următoarele documente:

  1. Cererea pentru eliberarea actului de identitate – formular tipizat disponibil la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP).
  2. Certificatul de naștere – în original și copie.
  3. Certificatul de căsătorie/divorț (dacă este cazul) – în original și copie.
  4. Documentul care atestă schimbarea domiciliului sau reședinței (dacă este cazul).
  5. Dovada plății taxei pentru eliberarea buletinului – taxele pot varia în funcție de reglementările locale.
  6. Declarație de pierdere/furt sau buletinul deteriorat – după caz.

Procedura de solicitare

  1. Programare prealabilă – În unele localități, este necesară programarea online sau telefonică.
  2. Depunerea cererii – Documentele trebuie depuse personal la sediul SPCLEP din raza domiciliului sau reședinței solicitantului.
  3. Motivarea urgenței – Este necesar să prezentați un document care justifică urgența (ex. bilet de avion, programare medicală etc.).

Timp de procesare

În mod obișnuit, buletinul este eliberat în termen de 7-30 de zile lucrătoare. În regim de urgență, termenul poate fi redus, în funcție de justificările prezentate și de capacitatea SPCLEP de a soluționa cererea.

Costuri suplimentare

Eliberarea în regim de urgență poate implica taxe suplimentare. Este recomandat să verificați exact costurile aplicabile la sediul SPCLEP din localitatea dumneavoastră.

Recomandări

Pentru a evita situațiile neplăcute:

  • Păstrați buletinul într-un loc sigur.
  • Faceți copii ale actelor importante.
  • Notificați imediat autoritățile în cazul pierderii sau furtului.

Prin respectarea procedurilor și prezentarea documentelor necesare, eliberarea buletinului în regim de urgență poate fi realizată eficient și fără întârzieri majore.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult