Europa nu va fi făcută dintr-o dată sau după un singur plan. Se va construi prin realizări concrete

„Europa nu va fi făcută dintr-o dată sau după un singur plan. Se va construi prin realizări concrete care creează mai întâi o solidaritate de facto” — Robert Schuman 🇪🇺

Cu aceste cuvinte puternice, mâine vom sărbători aniversarea Declarației Schuman – un moment istoric care a marcat începutul Uniunii Europene așa cum o cunoaștem astăzi.

În urmă cu șaptezeci și unu de ani, pe 9 mai 1950, ministrul de externe al Franței, Robert Schuman, a prezentat o propunere revoluționară. Prin intermediul acestei declarații, Schuman a propus un plan pentru consolidarea păcii și prosperității în Europa, prin crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Acest pas a fost fundamentul pe care s-a construit ulterior Uniunea Europeană.

De atunci, Uniunea Europeană a devenit un simbol al unității, solidarității și păcii într-o Europă care, la momentul respectiv, se recupera din urmările devastatoare ale celui de-al Doilea Război Mondial. De la șase țări fondatoare la cele 27 de state membre de astăzi, UE a crescut și s-a dezvoltat, devenind una dintre cele mai puternice și influente entități politice și economice din lume.

Dar mai mult decât o alianță politică și economică, UE reprezintă un proiect de valori comune – democrația, statul de drept, drepturile omului și solidaritatea. Împreună, statele membre ale UE lucrează pentru a depăși provocările comune, de la schimbările climatice și securitatea energetică la combaterea pandemiilor și promovarea drepturilor omului.

În acest context, aniversarea Declarației Schuman este un moment de reflecție asupra realizărilor noastre comune și, de asemenea, o oportunitate de a ne reînnoi angajamentul față de valorile și idealurile care stau la baza UE.

Astfel, pe măsură ce sărbătorim acest moment important în istoria noastră, să ne reamintim că Europa este mai mult decât un simplu teritoriu geografic – este o comunitate de oameni care lucrează împreună pentru un viitor mai luminos și mai unit pentru toți cetățenii săi.

Cum sărbătorim Ziua Europei dacă nu cu puțină bună dispoziție? Iată câteva glume pentru a marca această zi specială:
  1. Cum se spune “Uniune Europeană” în limbajul pinguinilor?
    • “Uniunea pinguiniană!”
  2. De ce nu este niciodată plictisitor să fii membru al Uniunii Europene?
    • Pentru că întotdeauna ai “state” de vizitat!
  3. De ce nu pot toate țările europene să aibă o petrecere bună împreună?
    • Pentru că întotdeauna se plâng că “polonezii” muzica!
  4. Care este jocul preferat al liderilor europeni?
    • Un joc de cuvinte încâlcite! Încearcă să pronunți “Schengen” fără să zâmbești!
  5. De ce a călătorit Franța peste tot în Europa?
    • Pentru că a uitat să oprească “Franța” pe telefon!
  6. Care este gluma preferată a lui Jean-Claude Juncker despre Brexit?
    • “Ce faci când ești stresat de Brexit? Ieși și fumează un Farage!”
  7. Ce spune un pahar de bere când intră într-un bar din Germania?
    • “Prost!”
  8. Cum își pune Merkel cafeaua dimineața?
    • Cu “Europa-un-sfert” de lapte!
  9. De ce a fost îngrijorat Italia despre revenirea lui Dracula în Europa?
    • Pentru că a auzit că sângele lui este preferat de toată lumea!
  10. De ce nu a reușit Brexit-ul să cucerească Europa?
    • Pentru că, indiferent cât de tare încearcă, nu poate să treacă de “Channel”!

Să nu uităm să ne luăm cu toții o doză bună de umor și sărbătorim unitatea și diversitatea care ne definesc ca europeni! 🎉🇪🇺

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult