Facturile la energie și căldură vor fi la nivelul iernii trecute

Preţurile de la iarnă la gaze şi energie electrică vor fi similare celor din sezonul rece precedent, deoarece schema de compensare care funcționează de la 1 ianuarie 2023 va fi în vigoare încă 5 luni, până la 1 aprilie 2025. Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că sistemul energetic este pregătit pentru iarnă, gradul de umplere în lacurile de acumulare este de aproape 70%, iar depozitele de gaze sunt în supraplin.

Ministrul energiei a reamintit că și în această iarnă vor fi în vigoare prețuri plafonate la energie electrică și la gaze naturale, astfel că un consumator casnic va plăti maximum 0,31 lei/kWh la gaz, iar la energie electrică, în funcţie de nivelul de consum, se păstrează tarifele între 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub 100 kWh și 1,3 lei/kWh pentru peste 300 kWh consumați lunar.  Referitor la funcționarea mecanismului de compensare în această iarnă, Dana Dărăban, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE, a tras un semnal de alarmă cu privire la întârzierea de aproape un an a plăţilor către furnizorii de energie în contul schemei de plafonare. Din cauza întârzierii, a susţinut ea, există riscul ca furnizorii să aibă probleme de lichiditate. „Ei plătesc foarte mult din ceea ce se regăseşte în factura clientului final. Ei plătesc la termene fixe achiziţia de energie, deci nu beneficiază de întârzieri care să permită întârzieri în încasarea acestor bani. Deci, aici ne dorim o accelerare a modului în care ANRE analizează şi confirmă către cele două ministere de resort plăţile de achitat către furnizori”, a subliniat reprezentantul ACUE la același eveniment. 

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult