Festival mic pentru visuri mari

„Planeta Nucșoara” este un festival caritabil la sat, pus la cale de Asociația Casa Bună al lui Valeriu Ciolan Nicolae. Își propune să istorisească în mod inedit și prietenos despre natura, cultura și povestea Nucșoarei de sub munții Făgăraș, ca să aducă cât mai mulți copii și adulți aproape de proiectele, programele și aventurile Casei Bune din zonă. Vă invităm să descoperiți cum satul și natura din Nucșoara se întrepătrund în cursa culturală. Ne vom răsfăța simțurile cu gustul mâncărurilor tradiționale reinterpretate, iar bucatele vor fi servite la masa festivă de lângă lac, pe fundal sonor. Vom dansa sub stele la concertele din poiana muzicală, ne vom apropia de cadrul natural în timpul plimbărilor duminicale cu ghizi și vom încheia festiv întreaga experiență cu o reuniune la Cabana Bună cu ceaune, muzici și bricolaj de suveniruri.

După o noapte de vineri liniștită petrecută în campingul poienii mari sau veniți direct de-acasă, care de pe unde, luăm satul la pas alert în Cursa Culturală. Gustăm din tot ce are locul să ne dea mai bun la Masa Festivă pe fundal sonor și ne încălzim trupul și sufletul la scena mare din poiană cu muzică de soi.

Cursa culturală este o competiție lejeră desfășurată atât prin sat, cât și prin natură. Are un nivel de dificultate ușor spre mediu, un timp estimat de parcurgere de 3-4 ore și se adresează tuturor (inclusiv copiilor). Vom forma echipe de minim 2, maxim 4 persoane, incluzând copiii. În cele 10 posturi de oprire de pe traseu vom trece prin probe practice și amuzante din universul gospodăriilor sătești cu animale și pomi fructiferi, fân, fântâni sau crăpat de lemne. Fiecare participant va primi un pachet cu: număr de concurs, săculeț de pânză, vas de gustărele și mici elemente surpriză. Copiii sub 7 ani au intrarea gratuită. Dacă sâmbătă ne-am împrietenit cu satul, duminică ne propunem să explorăm natura din imediata sa vecinătate. Pregătim plimbări pentru toate tipurile de exploratori, de la ușor la dificil, pe jos, în căruță sau pe bicicletă. De la islaz ne îmbarcăm în căruțe și plecăm prin pădurile seculare de fagi cu oprire de poveste, gustare și hidratare „la ferigi”. Ultima oprire este chiar în centrul satului. De-acolo, pornim pe lângă lac, urcăm pe la baza zonei carstice Măgura și revenim la cabană. „Planeta Nucșoara” este un festival caritabil la sat, pus la cale de Asociația Casa Bună. Își propune să istorisească în mod inedit și prietenos despre natura, cultura și povestea Nucșoarei de sub munții Făgăraș, ca să aducă cât mai mulți copii și adulți aproape de proiectele, programele și aventurile Casei Bune din zonă.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult