Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret BIRLIC

Orașul Fălticeni a fost gazda Festivalului Internațional  de teatru pentru Tineret BIRLIC, în perioada 19-25 august. Festivalul a adus laolaltă atât trupe de tineri în cadrul concursului, cât și spectacole profesioniste, oferite de Ateneul National din Iași.

Așadar am avut oportunitatea să vizionăm niște piese extraordinare jucate atât de colegii noștri, cât și de actori profesioniști, prilej cu care am învățat tehnici noi și am observat cât de importantă este legătura dintre actori.

De asemenea, am avut șansa să ne împrietenim cu celelalte 12 trupe și cu voluntarii care au fost alături de noi, creând prietenii ce sperăm să dureze, cu niște oameni minunați. Faptul  că majoritatea trupelor au fost cazate la același cămin ne-a ajutat să petrecem timpul cu colegii nostri din celelalte trupe și să ne cunoaștem mai bine. Aceste momente au fost la fel de valoroase ca și momentele petrecute pe scenă, deoarece ne-au ajutat să ne inspirăm unul pe altul și să formăm legături puternice.

Un alt aspect remarcabil al festivalului a fost juriul, format din: președinte, Vlad Rădescu, regizor și actor, Lorette Enache, coregraf, Dani Popa, actor, Gavril Pătru, actor TNB și actrița Jeanine Stavarache. Cel mai mult am apreciat feedback-ul pe care ni l-au oferit și căldura cu care au făcut-o. Ne-au motivat să continuăm dar ne-a spus și unde am greșit, iar pentru noi a fost primul festival în care juriul ne-a oferit un feedback.

Momentul culminant al festivalului pentru noi a fost atunci când am urcat pe scenă și ne-am prezentat piesa, ,,Tamara se hotărăște să nu moară’’, scrisă de coordonatoarea noastră Nicoleta Sălbatecu, în fața publicului și a juriului. Deși am avut mari emoții, fiecare moment de pe scenă a fost trăit la intensitate maximă, iar aplauzele de la final ne-au răsplătit din plin eforturile.

La ceremonia de premiere am fost surprinși și foarte fericiți să primim din partea juriului premiul I, pentru Trupa de Teatru ”Alfa”! De asemenea mulți din colegii mei de trupă au primit și premii individuale: Alexandru Norocel și Claudiu Gaman au primit premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, Rebeca Coitu a primit premiul 2 la secțiunea monolog (15-25 de ani) și Vera Sălbatecu a primit premiul I la aceeași secțiune.

Festivalul International de Teatru pentru Tineret BIRLIC ne-a oferit nenumărate experiente minunate și amintiri pe care le vom prețui mereu.           

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult