Festivalul Internaţional „Leonard”

Directorul Teatrului Național de Operă și Operetă “Nae Leonard”, Teodor Niță, ne confimă că Festivalul Internaţional “Leonard”, începe duminică, 27 octombrie 2024.  Festivalul Internațional “Leonard” a ajuns la ediția a XX-a, o ediție aniversară. Totul se petrece în anul în care se împlinesc 100 de ani de la trecerea în neființă a marelui Giacomo Puccini. Deci va fi un festival aniversar Nae Leonard și Giacomo Puccini. Este o aniversare importantă în toată lumea muzicală. În România sunt zece teatre de operă. Marea surpriză din deschiderea festivalului este marca lui Paolo Bosisio el fiind și un istoric de artă și de teatru și fost director al școlii doctorale de arte din Milano, o personalitate culturală și un mare prieten al Galațiului. Spectacolul este, 80 la sută sau chiar mai mult, doar muzică, dar sunt câteva intervenții ale lui Puccini care își aduce aminte momentul în care a compus, de exemplu, ”Edgar”, o operă mai puțin cunoscută, sau „Le Villi” (operă-balet în două acte n.a.) Sunt câteva opere pucciniene mai puțin jucate, faţă de celebrele „Boema” sau „Madama Butterfly” sau „Tosca”. Își aduce aminte ce l-a influențat să scrie acea operă, cum a apărut ea. Viața lui Puccini este o viață absolut de film. Qnul  acesta este în festival și un spectacol mai puțin classic în premieră,  Cinestezia, pe 15 noiembrie, un spectacol cu muzică clasică de film interpretat în scenă de o pianistă și cu foarte mulți interpreți, cu viori.  Să menționăm  și spectacolul  Vioara lui Enescu, un proiect absolut nou. Vorbim de Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai importanti violoniști români, dar vor fi patru violoniști în acea zi la Galați. Și de data aceasta, Gabriel Croitoru va interpreta pe ambele viori ale lui Enescu sau la un moment dat un alt violonist va lua cealaltă vioară și vom auzi un cvartet de coarde pe două viori ale lui Enescu. Nu numai că vor veni critici, dar sunt chiar mai mulţi. Nu numai că vor veni, dar vor fi nume. Peter Quantrill va fi prezent. Face toate eforturile și va fi prezent. La „Un bel di vedrem” va fi prezent TVR Cultural, care îl va transmite apoi.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult