Festivalul Ivan Patzaichin 2024 continuă până pe 10 septembrie la Tulcea

Pe 6 septembrie 2024, la Cherhanaua Satului Pescăresc Tradițional din Tulcea, a început Conferința Națională a Punctelor Gastronomice Locale (PGL) din România, marcând deschiderea oficială a Festivalului Ivan Patzaichin – Rowmania 2024. Evenimentul dedicat promovării gastronomiei locale și tradițiilor românești s-a desfășurat pe parcursul zilei, culminând cu o serie de activități cultural-artistice pe Faleza Ivan Patzaichin și strada Grigore Antipa.

Programul Festivalului Ivan Patzaichin – Rowmania 2024

Conferința Națională a PGL-urilor s-a derulat până la ora 17:00, iar începând cu ora 18:00, Târgul Național Ivan Patzaichin al Punctelor Gastronomice Locale din România a adus laolaltă producători locali din diverse regiuni ale țării, promovând produsele gastronomice autentice.

Între orele 18:30 și 20:00, pe scena festivalului a avut loc proiecția filmului documentar „IVAN, omul cu rădăcini în ape”, realizat de Ana Preda, în colaborare cu TVR și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23. Filmul evocă viața și cariera marelui campion Ivan Patzaichin, originar din Delta Dunării, și legătura sa profundă cu apele care i-au marcat existența.

Deschiderea oficială a Festivalului Ivan Patzaichin – Rowmania 2024 a inclus o paradă spectaculoasă a canotcilor și lotcilor cu vele pe Dunăre, însoțită de un moment muzical susținut de Corul lipovencelor de la Mila 23. Evenimentul a cuprins și discursuri oficiale care au adus un omagiu memoriei lui Ivan Patzaichin și valorilor tradiționale pe care le-a promovat de-a lungul vieții sale.

Seara Muzicală RocknRow

Tot pe 6 septembrie, de la ora 20:30, scena festivalului a găzduit concerte sub numele RocknRow, oferind publicului momente de neuitat cu formațiile KRYPTON, TAYLOR și MELTING DICE.

Festivalul Continuă până pe 10 Septembrie 2024

Festivalul Ivan Patzaichin – Rowmania 2024 continuă până pe 10 septembrie, atât în Tulcea, cât și la Mila 23. Un punct central al festivalului este traseul de ecoturism „Delta lui Ivan”, omologat în 2024 de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Acest traseu de apă, ce leagă cele două localități, va fi parcurs pentru al cincilea an consecutiv de caravana „Apele Unite ale României”, promovând turismul lent și ecoturismul în Delta Dunării.

Un Omagiu Durabil pentru Ivan Patzaichin

Festivalul Rowmania este mai mult decât o simplă sărbătoare; este o inițiativă care susține dezvoltarea durabilă, ecoturismul și conservarea tradițiilor locale, în spiritul valorilor promovate de Ivan Patzaichin. Evenimentele programate până pe 10 septembrie includ activități sportive, proiecții de film, expoziții de artă, târguri gastronomice și multe alte surprize pentru toți cei care doresc să experimenteze frumusețea Deltei și moștenirea culturală a României.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult