Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc

Mamaia” 2024 și-a ales câștigătorii!

Evenimentul readus în circuitul festivalier național, după o pauză de 12 ani, de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, alături de partenerii săi principali, Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța, s-a bucurat, de-a lungul celor trei zile de desfășurare, în perioada 28 – 30 august 2024, de participarea numeroasă a unui public entuziast, de toate vârstele. De asemenea, festivalul-concurs a fost transmis în direct și de TVR Folclor, iubitorii muzicii populare putând urmări, și din fața micului ecran, întregul program artistic, atât secțiunile de concurs, cât și recitalurile oferite de vedetele folclorului românesc. Gala Laureaților – ca, de altfel, și celelalte seri de festival – a fost prezentată de îndrăgita realizatoare TVR, Iuliana Tudor și de cunoscutul interpret de muzică populară Gelu Voicu. Artiștii au fost acompaniați de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, condusă de maestrul dirijor Cristian Obrejan, într-un adevărat maraton muzical, primit cu aplauze entuziaste de spectatori. Premiile au fost înmânate de membrii juriului concursului și al preseleției, la fiecare dintre cele două secțiuni – Soliști vocali și Soliști instrumentiști, valoarea acestora fiind: Premiul I – 25.000 lei; Premiul II – 15.000 lei; Premiul III – 10.000 lei.
Marele Trofeu al festivalului, în valoare de 40.000 lei, a fost câștigat de DIDI-IONUȚ COJOCARIU (Bucovina), un tânăr de 30 de ani, de profesie economist. Concurentul a interpretat melodiile „Mândră floare-i norocu” – Mina Pâslaru și „Pentru tine Mărioară” – Alexandru Dumbravă. Creatorul Trofeului „Mamaia” 2024 este sculptorul Ovidiu Toader. Mult-râvnita distincție a fost înmânată câștigătorului, Didi-Ionuț Cojocariu, de către directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, dr. Ștefania-Laura Abibula Stroe. Secțiunea Soliști vocali: PREMIUL I – Alexandra Georgiana Pițu – reprezentând zona Munteniei. Concurenta a interpretat melodiile „Balada lui Toma Alimoș” – culegere din repertoriul zonal și „Pe ulița car` mi-e drag” – culegere din repertoriul zonal.
PREMIUL al II-lea – Mădălina Avădănei (Moldova). Concurenta a interpretat melodiile „Doină de Cătănie” – culegere din repertoriul zonal, folclorist Alexandru Vasiliu din Tătăruși și „Foaie verde baraboi” – creație bazată pe o colecție de folclor publicată. PREMIUL al III-lea – Florin Mihalache (Banat). Concurentul a interpretat melodiile „Cucule te văd zburând” – doină din repertoriul lui Iosif Ciocloda și „Peste deal, peste poiene” – cântec din repertoriul Nicoletei Voica. Secțiunea Soliști instrumentiști: PREMIUL I – Papuc Viorel (Muntenia) – nai. Concurentul a interpretat melodiile „Doina de jale” – piesă din repertoriul maestrului Gheorghe Zamfir și „Hora Staccato – Grigoraș Dinicu”.
PREMIUL al II-lea – Alexandru Costin Cioiu (Oltenia) – caval.
Concurentul a interpretat melodiile „Doina din caval” – Dumitru Zamfira și „Sârba de la Tismana” – Dumitru Zamfira
PREMIUL al III-lea – Alexandru Cristian Sărbușcă (Oltenia) – clarinet.
Concurentul a interpretat melodiile „Doina” și „Hora și sârba”.


DISTINCȚIE DE EXCELENȚĂ din partea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, pentru cunoscuta prezentatoare și realizatoare TV, Iuliana Tudor

De asemenea, cunoscuta prezentatoare și realizatoare TV, Iuliana Tudor, a fost răsplătită, în seara galei, cu o DISTINCȚIE DE EXCELENȚĂ din partea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, pentru întreaga activitate neîntreruptă de 25 de ani în cadrul televiziunii. Distincția i-a fost oferită de către Șerban Cezar Gheorghiu – membru al juriului și șeful Secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric „Brâulețul” din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult