Guvernul României va stabili o nouă dată pentru alegerile prezidențiale, cel mai probabil în luna martie

Daniel Fenechiu: În luna martie, cel mai probabil

Guvernul României urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerile prezidențiale, cel mai probabil în luna martie, a declarat liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, într-un interviu acordat Digi24. Această decizie vine în urma hotărârii Curții Constituționale a României (CCR) de a anula scrutinul prezidențial din cauza unor imixtiuni externe și a unor nereguli semnalate în procesul electoral.

Decizia CCR și motivarea acesteia

Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor prezidențiale în unanimitate, stabilind că procesul electoral trebuie reluat integral. Potrivit unui comunicat oficial, decizia se bazează pe informații venite din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care indică o imixtiune a unui stat terț în problemele interne ale României. Această imixtiune a afectat toate etapele scrutinului, de la strângerea semnăturilor pentru candidaturi până la desfășurarea votului.

„Este o decizie pe care eu am anticipat-o. Informațiile venite de la CSAT arată clar că imixtiunea Rusiei în procesul electoral a avut consecințe grave. De la prăbușirea bursei și presiunea pe cursul valutar, până la crearea unei stări de anarhie în România. CCR a acționat conform obligațiilor sale, chiar dacă validase turul I, pentru că datele relevante au venit ulterior,” a explicat Daniel Fenechiu.

Ce urmează pentru procesul electoral

Guvernul României va trebui să stabilească o nouă dată pentru alegeri, respectând termenul legal de minimum 75 de zile. Astfel, Daniel Fenechiu estimează că alegerile ar putea fi organizate în luna martie 2025. Procesul electoral va fi reluat complet, începând cu depunerea și validarea candidaturilor.

Decizia CCR a generat reacții diverse în rândul politicienilor. PSD discută posibilitatea excluderii lui Victor Ponta din partid, în timp ce coaliția pro-europeană negociază intens pentru desemnarea unui candidat comun. De asemenea, numele lui Nicușor Dan este vehiculat ca o posibilă opțiune pentru un candidat unic, în contextul unui peisaj politic tot mai fragmentat.

Elena Lasconi a reacționat vehement la declasificarea actelor CSAT, susținând că „Românii trebuie să decidă prin vot dacă vor să facă România cadou Rusiei.” Pe de altă parte, Ludovic Orban a criticat decizia CCR, afirmând că democrația în România este „aproape inexistentă.”

Anularea scrutinului prezidențial a generat o stare de incertitudine în societatea românească. Evenimente precum prăbușirea bursei și volatilitatea cursului valutar au amplificat temerile legate de stabilitatea economică și politică a țării. Reluarea procesului electoral va implica un efort logistic și financiar considerabil, în timp ce partidele politice vor trebui să-și redefinească strategiile pentru a răspunde noilor provocări.

Guvernul urmează să comunice oficial calendarul electoral în perioada următoare, iar românii vor fi chemați din nou la urne, în speranța unui proces electoral corect și transparent.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult