IGSU Constanța achiziționează două nave de căutare-salvare: este nevoie de 160 de oameni

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a făcut un pas semnificativ în îmbunătățirea capacităților de intervenție maritimă prin achiziționarea a două nave de căutare-salvare pentru ISU Constanța. Pentru a asigura funcționarea optimă a acestor nave, este necesară angajarea a 160 de persoane, iar procesul de recrutare a fost deja demarat.

Noua Subunitate: Detașamentul Special Naval

Începând cu data de 27 iulie 2023, IGSU a inițiat modificarea structurii organizatorice a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, suplimentând organigrama cu o nouă subunitate, Detașamentul Special Naval. Acest detașament va asigura îndeplinirea atribuțiilor legate de stingerea incendiilor și salvarea persoanelor la navele aflate în porturi, apele teritoriale române și platformele maritime de foraj și extracție.

Angajări și Progrese

La acest moment, procentul de încadrare cu personal este de aproximativ 28%. Procesul de recrutare va continua până când toate posturile vor fi ocupate, permițând astfel executarea misiunilor specifice acestor nave. IGSU a subliniat că, odată angajați doi ofițeri comandanți de navă, misiunile pe mare vor putea fi deja executate cu personalul existent.

Proceduri de Recrutare și Selecție

Pentru a asigura o selecție adecvată, IGSU a implementat mai multe proceduri pentru ocuparea posturilor vacante, inclusiv transferuri, mutări și recrutarea din rândul absolvenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța. În plus, au fost organizate interviuri pentru ocuparea posturilor de execuție vacante, identificându-se deja 43 de cadre militare interesate.

Pregătirea Personalului

Înainte de recepționarea navelor multirol, studenți din anii terminali ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și absolvenții promoției 2023 de maiștri militari repartizați la IGSU au urmat stagii de pregătire în șantierele navale din Olanda și România aparținând Damen. Aceste instruiri au fost esențiale pentru familiarizarea personalului cu tehnologia și procedurile necesare operării acestor nave.

Misiunile și Caracteristicile Navale

Navele achiziționate sunt capabile să desfășoare o varietate de misiuni, inclusiv:

  • Asistență medicală și prim ajutor calificat;
  • Evacuare medicală de urgență (MEDEVAC);
  • Localizare și salvare a plutelor de salvare, ambarcațiunilor și persoanelor aflate în derivă;
  • Transfer de personal/răniți/materiale cu elicoptere;
  • Intervenții cu scafandri;
  • Stingerea incendiilor la bordul navelor și platformelor maritime.

Aceste nave sunt proiectate să opereze în toate anotimpurile și au o durată de viață minimă de 30 de ani. Ele pot executa misiuni continue fără aprovizionare timp de până la trei zile și sunt echipate cu tehnologie de vârf, inclusiv radare, camere de supraveghere zi-noapte și sisteme de stingere a incendiilor.

Costuri și Finanțare

Achiziția navelor a fost realizată prin proiectul VIZIUNE 2020, parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), cu un cost total de 100.507.000,00 lei, inclusiv TVA (aproximativ 20,3 milioane euro).

Concluzie

IGSU și ISU Constanța fac pași importanți pentru a îmbunătăți capacitățile de intervenție maritimă prin achiziționarea și operaționalizarea celor două nave de căutare-salvare. Cu angajări în desfășurare și personal bine pregătit, aceste nave vor contribui semnificativ la creșterea siguranței maritime și la succesul misiunilor de salvare și stingere a incendiilor.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult