Insula Cailor

La doar 15 kilometri de Galați, în apropiere de locul unde Prutul se varsă în Dunăre, turiștii pot vizita un loc de poveste. Se numește Insula Cailor și este cea mai tânără insulă de pe cursul bătrânului fluviu. Insula Cailor este o oază de sălbăticie de lângă Galați care atrage tot mai mulți turiști. 

Legenda spune că animalele au fost aduse în zonă în urmă cu peste 30 de ani de sătenii din Grindu, județul Tulcea. Pentru că nu aveau cu ce să-i hrănească iarna oamenii îi abandonau pe insulă. Sătenii nu i-au mai luat și, astfel, s-au sălbăticit pe insulă.  A fost o secetă mare prin anii ’80, iar localnicii din comuna Grindu nu au mai avut cu ce să-i hrănească. Sătenii traversau primăvara caii cu lotcile şi ii lăsau pe insula, ca apoi toamna târziu să-i recupereze. Însă la un moment dat i-au abandonat acolo. Caii între timp s-au înmulțit și s-au sălbăticit. Scoarța de copac este alimentul lor pe timpul iernii, uneori chiar și vara, atunci când Dunărea este crescută și nu au parte de limba de nisip. În 2006 erau în jur de 10 cai pe insulă, iar acum ultima dată, anul trecut în decembrie, au fost numărați 49.

De trei ani de zile, turiştii au ocazia să admire panorama oraşului Galaţi şi împrejurimile, să admire admira pelicani, egrete graţioase, cormorani sau păsări răpitoare, să fotografieze peisaje de vis şi să se bucure de clipe de linişte pe mijlocul apei. Acești cai emană libertate, iar turiștii sunt foarte încântați. Sunt cai sălbatici, liberi, ei s-au născut și au crescut pe insulă.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult