Întâlnirea Primarului municipiului Constanța cu Ambasadorul Japoniei în România

Primarul municipiului Constanța, domnul Vergil Chițac a avut o întrevedere cu Excelența Sa domnul Takashi Katae, Ambasadorul Japoniei în România, aflat la Constanța pentru a participa la Festivalul Filmului Japonez – ediția 2024. Una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii a fost consolidarea relațiilor bilaterale dintre Constanța și Yokohama, orașe care au semnat o Proclamație de înfrățire la data de 12 octombrie 1977, fiind astfel una dintre cele mai longevive cooperări internaționale ale municipiului Constanța. În vederea pregătirii aniversării a 50 de ani de înfrățire între cele două orașe, a fost discutată oportunitatea organizării unei vizite la nivel de primar la Yokohama pentru a răspunde invitației primite deja din partea domnului Takeharu Yamanaka, primarul orașului Yokohama în acest sens, dar și pentru a vizita Expoziția Mondială de Horticultură „Green Expo Yokohama 2027”, un eveniment foarte important pentru partenerii niponi, la a cărui organizare se lucrează deja. De asemenea, au fost trecute în revistă inițiative comune recente, printre care vizita la Constanța, în noiembrie 2022, a unor delegații din orașele Yokohama și Odesa, pentru a purta discuții în format trilateral și a identifica soluții de susținere a orașului ucrainean, în contextul declanșării agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei. Amintim că Odesa este oraș înfrățit atât cu municipiul Constanța, cât și cu Yokohama, iar aceasta a fost o acțiune de sprijin menită să consolideze relațiile de cooperare dintre cele trei orașe în vremuri atât de dificile la nivel mondial. Domnul primar Vergil Chițac a subliniat importanța pe care administrația locală o acordă relațiilor de înfrățire cu orașul Yokohama, dovadă fiind proiectul pe care municipalitatea îl are în vedere de a construi o grădină japoneză în Parcul Tăbăcărie, ca parte a proiectului mai amplu de renovare a celui mai mare parc din municipiu. Tot în acest parc se află Lampa Japoneză primită în dar de la partenerii din Yokohama în anul 1982. Au mai fost abordate subiecte precum importanța dezvoltării relațiilor bilaterale dintre România și Japonia, ridicate anul trecut la rang de Parteneriat Strategic, dar și colaborarea Primăriei Municipiului Constanța cu o importantă companie niponă de consultanță pentru a asigura succesul unor proiecte de dezvoltare din municipiu. La finalul întrevederii, s-a convenit ca cele două instituții să mențină legătura în mod constant pentru a dezvolta proiectele discutate și agreate de ambele părți.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult