Învățământul superior, în dezbatere la Universitatea „Dunărea de Jos”

Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați va găzdui, în perioada 14-17 noiembrie 2024, lucrările Consorțiului “Universitaria”, în cadrul căruia vor fi dezbătute aspecte relevante privind învățământul superior românesc. La eveniment vor participa reprezentanți ai celor nouă universități membre: Universitatea din București, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea “Ovidius” din Constanța, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Craiova și Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, iar Universitatea de Stat din Moldova, de la Chișinău, se va alătura în calitate de membru asociat al Consorțiului. Deschiderea oficială a lucrărilor va avea loc vineri, 15 noiembrie, la ora 10.00, în Aula “Virgil Madgearu” a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, din strada Nicolae Bălcescu nr. 59-61. La reuniune, vor participa rectori, prorectori și președinți ai Senatelor universitare, directori generali administrativi, secretari șefi, studenți și reprezentanți ai sindicatelor din universitățile membre. Discuțiile vor viza teme de actualitate, precum metodologia de finanțare a învățământului superior și cuantumul taxelor pentru anul universitar 2025-2026, gestionarea finanțelor și colaborarea cu mediul de afaceri pentru cofinanțare, susținerea digitalizării, rolul fondurilor europene în dezvoltarea educației, admiterea studenților străini în universitățile românești.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult