Investigație: Finanțarea campaniei lui Nicușor Dan și conexiunile cu pro-rusul Matei Păun

Aproximativ 50% din donațiile primite de candidatul independent Nicușor Dan ar fi fost direcționate către compania Getica OOH SRL, specializată în publicitate stradală. Potrivit unei anchete Newsweek, această firmă a fost anterior implicată în tranzacții gestionate de omul de afaceri Matei Păun, cunoscut pentru legăturile sale cu Federația Rusă.

Newsweek susține că prețurile plătite de echipa de campanie a lui Nicușor Dan pentru publicitate sunt semnificativ mai mici decât cele practicate pentru clienți comerciali, sugerând astfel o posibilă finanțare indirectă. Au fost comparate facturi pentru spații identice, cu diferențe semnificative de cost. De exemplu, pentru un panou publicitar în Sibiu, campania lui Nicușor Dan a plătit 159 de lei pentru 8 zile, în timp ce o firmă comercială a plătit 685 de lei pentru 31 de zile.

Matei Păun a respins acuzațiile, afirmând că nu mai controlează firma și că aceste diferențe de prețuri sunt justificate de perioadele diferite de expunere. Mai mult, acesta a criticat faptul că datele financiare ale companiei ar fi fost scurse de la ANAF, acuzând o breșă gravă de securitate în protejarea datelor firmelor private.

Legătura istorică dintre Păun și Getica OOH datează din 2011, când a intermediat vânzarea firmei, cunoscută atunci sub numele News Corp, unui consorțiu rusesc. Deși susține că grupul rus a deținut temporar firma și că tranzacția a fost în interesul unui management buy-out românesc, conexiunile ulterioare au rămas neclare.

Mai mult, actualii acționari ai Getica OOH, Jean Rădulescu, Ion Arin Alexandru și Iulian Cosmin Răduțoiu, sunt asociați vechi ai lui Matei Păun. Acest fapt a fost ilustrat inclusiv prin apariții publice comune, semnalate în presă.

Investigația ridică semne de întrebare nu doar privind transparența cheltuielilor de campanie ale lui Nicușor Dan, ci și cu privire la posibilele influențe externe în susținerea sa. În contextul unui climat electoral tensionat, astfel de conexiuni merita o examinare atentă din partea autorităților și a opiniei publice.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult