Constanța: Sala pașilor pierduți

Instanțele au avut pe rol anul trecut 838 de dosare mai vechi de 10 ani, cu aproape 20% mai multe decât în 2022. Podiumul este ocupat de instanțele din circumscripțiile curților de apel din Bucureșți, Cluj și Pitești, cu 219, 152, respectiv 95 de dosare. Instanțele militare nu au avut nicio astfel de cauza. ICCJ a înregistrat doar 16 dosare mai vechi de zece ani. 

La nivel național, instanțele (Înalta Curte de Casație și Justiție, curțile de apel, precum și tribunalele și judecătoriile din circumscripțiile CĂ-urilor) au însumat anul trecut 838 de astfel de cauze, cu 19,71% mai multe decât în 2022, când numărul lor era de 700. Pe primele poziții se situează instanțele din circumscripțiile curților de apel din Bucureșți, Cluj și Pitești. Astfel, la nivelul CAB au fost înregistrate anul trecut 219 dosare mai vechi de un deceniu, CĂ Cluj și instanțele aferente au avut 152 de astfel de cauze, în timp ce la CĂ Pitești, tribunalele și judecătoriile din circumscripția acestei curți s-au consemnat 95 de spețe. La polul opus, Curtea Militară de Apel și tribunalele militare nu au avut niciun dosar mai vechi de zece ani. Iar această situație nu durează de ieri, de azi, ci încă din 2015, arată datele Inspecției Judiciare. Imediat după CMA, există o competiție strânsă între Curtea de Apel Timișoara și Înalta Curte, unde numărul dosarelor mai vechi de 10 ani a fost de 14, respectiv 16

Dacă facem abstracție de CMA și ICCJ (așadar, dacă ne raportăm doar la curțile de apel), CĂ Timișoara și instanțele arondate ei sunt urmate de curțile de apel din Târgu Mureș și Bacău (cu tot cu tribunalele și judecătoriile aferente). Aici, la CĂ Târgu Mureș și la CĂ Bacău, dosarele mai vechi de 10 ani se cifrează la 18, respectiv 17. |În opinia noastră și un dosar dacă ar există mai vechi de 10 ani și este prea mult, darămite cu sutele ! Nu poate există nici o justificare să ți un dosar 10 ani de zile și să nu fie soluționat într-un fel sau altul. Asta denotă ori nepricepere cu juzi nulități profesionale,ori că sunt pupatori de dosuri politice sau răspund la “comenzi” ! Mulți ani vor mai trece până să se curețe mizeria din sistemul justiției românești. Semne nu se întrevede că s-ar întâmplă. |* 

Stupoare la Tribunalul Călărași: Secția penală s-a abținut în bloc în cauză vizându-l pe președintele Consiliului Județean Călărași Vasile Iliuță. Judecătoarea Cristina Imireanu a trimis dosarul la Curtea de Apel Bucureșți pentru desemnarea altei instanțe, pe motiv că toți magistrații Secției penale a Tribunalului Călărași sunt incompatibili. Cauza a fost deschisă la autosesizarea procurorului DNA Andrei Bodean. 

În numai două săptămâni, trei judecătoare au formulat cereri de abținere în dosarul nr. 971/116/2024, în care DNA l-a inculpat pe Iliuță pentru un presupus abuz în serviciu în legătură cu achiziția unor servicii de pază pentru diverse obiective din subordinea CJ Călărași. Precizăm că rechizitoriul nr. 32/9/P/2022 a fost semnat la 26 aprilie 2024 de către procurorul Constantin Conortos de la DNA Constanța. Deși nu apare explicit, actul de acuzare a primit confirmarea procurorului Mihai-Alexandru Stanciu, șeful serviciului teritorial constănțean. Totuși, nu Conortos este cel care a deschis dosarul, ci mult mai cunoscutul procuror Andrei Bodean, cel care la 3 martie 2022 s-a sesizat din oficiu. 

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult