Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!

Începând de astăzi, credincioșii musulmani celebrează timp de patru zile una dintre cele mai mari sărbători din calendarul islamic – Kurban Bayram, cunoscută și ca Sărbătoarea Sacrificiului. Această festivitate este un moment de profundă semnificație religioasă și culturală, marcând un timp de reflecție, generozitate și comuniune.

A trăi în Dobrogea înseamnă a împărtăși o tradiție de bună-înțelegere și armonie, valori pe care continuăm să le cultivăm și să le transmitem generațiilor tinere. Comunitățile turcă și tătară din această regiune, cu bogatul lor patrimoniu cultural, moscheile, obiceiurile, rețetele culinare și muzica lor, contribuie esențial la autenticitatea și frumusețea orașului nostru. Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!

Sărbătoarea Sacrificiului

Kurban Bayram este o sărbătoare ce simbolizează confirmarea credinței în Allah și manifestarea generozității și ajutorării aproapelui. Aceasta comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim, care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu și adorația față de Allah, și-a exprimat credința necondiționată și supunerea, fiind gata să-și sacrifice fiul. În zilele acestei sărbători, musulmanii sunt chemați să se împace, să fie uniți și să se gândească la cei săraci și neajutorați.

Familiile de musulmani, în special cele înstărite, au datoria să sacrifice o ovină sau o bovină în una dintre cele patru zile ale Sărbătorii Sacrificiului. Conform ritualului, carnea animalului sacrificat trebuie împărțită în trei părți egale: una pentru cei săraci, una pentru cei apropiați și una pentru propria familie. Tradiția impune ca animalul sacrificat să aibă minimum doi ani. Prima zi a sărbătorii începe cu o slujbă specială la moschee, urmată de sacrificiul animalelor și vizitarea cimitirului pentru a cinsti memoria celor trecuți.

Tradiții și Obiceiuri

În aceste zile, femeile pregătesc mâncăruri tradiționale, iar copiii merg cu colindul, aducând bucurie și veselie în comunitate. Sărbătoarea este marcată și de pelerinajul tradițional la Mecca și Medina, pe care fiecare musulman este dator să-l facă cel puțin o dată în viață.

Kurban Bayram este mai mult decât o sărbătoare religioasă; este un moment de întărire a legăturilor comunitare și de reafirmare a valorilor de generozitate și solidaritate. Fie ca aceste zile să aducă pace, înțelegere și binecuvântare tuturor celor care celebrează. Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult