KURULTAI 2024

Festivalul Internațional autentic turcic-tătar Kurultai, aflat la cea de-a 9° ediție- un congres mondial al revitalizării tradițiilor și al patrimoniului cultural imaterial realizat de Uniunea Democrată Tătară sub patronajul CNR-UNESCO cu sprijinul Ministerului Culturii între 27-29 septembrie 2024 la Plaja Turqoise din Venus, Mangalia. Festivalul se va bucura de 15 jocuri si sporturi traditionale, dintre care 10 inscrise in patrimoniul cultural imaterial al umanitatii pe lista UNESCO, de 5 cupe mondiale, mâncare și spectacol de muzică și dansuri tradiționale, ateliere creative si mestesugaresti si 40 de tari participante. Publicul va beneficia de un spectacol incendiar inedit cu artiști renumiți precum legenda Asiei Centrale – Arslanbek Sultanbekov, artişti emeriţi din Crimeea coordonaţi de celebrităţile Rustem Memet uglȋ şi Ghiulizar Bekir kȋzȋ, artişti deosebiţi din lumea turcică aflaţi sub egida TURKSOY, ansambluri din Gagauzia, Bulgaria, Ungaria şi alţii precum şi talente autohtone ca tânăra artistă Tania Murgu, artişti dobrogeni. Serile vor fi învăluite de magia artificiilor și focul șamanilor cu ritualuri specifice tradiționale. Intrarea liberă pentru toți participanții iar copiii si tinerii vor beneficia de premii la jocurile din cadrul festivalului. În cadrul festivalului sub patronajul și îndrumarea CNR-UNESCO se va desfășura conferința internațională “THE REVITALIZATIONS OF TRADITIONS” in data de 27 septembrie 2024 ora 19.00, iar deschiderea oficiala a evenimentului se va realiza in data de 28 septembrie 2024 la ora 17.00 unde vom avea onoarea participării invitaților speciali și deosebiți naționali și internaționali, instituții guvernamentale, ambasade de pe teritoriul României, personalități culturale, artistice și sportive.  KURULTAI 2024, Festivalul Internaţional al Culturilor Etnice Tradiţionale, va aduce o contribuţie valoroasă în promovarea şi cunoaşterea culturii etniei turcice-tătare, a diversităţii culturale și a patrimoniului imaterial al umanității UNESCO ca o valoare pozitivă spre o educaţie interculturală la nivel mondial.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult