Legătura dintre Klaus Iohannis și Călin Georgescu

Invalidarea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională a României (CCR) a generat o furtună politică fără precedent. În mijlocul acestui scandal, legăturile dintre președintele Klaus Iohannis și Călin Georgescu, candidatul care a câștigat primul tur, au început să iasă la iveală, deși șeful statului a evitat orice declarație publică despre acesta.

O relație veche de peste 20 de ani

Klaus Iohannis și Călin Georgescu se cunosc de mai bine de două decenii. Relația lor a devenit publică printr-un episod menționat de presa vremii: în 2003, cei doi au colaborat în cadrul programului ONU „Agenda 21”, axat pe dezvoltarea durabilă. Pe 5 martie 2003, cotidianul Tribuna titra: „ONU ne învață cum să atragem investițiile”.

La acea vreme, Klaus Iohannis era primar al municipiului Sibiu, iar Călin Georgescu, în calitate de director al Centrului Național de Dezvoltare Durabilă, reprezenta Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Împreună, au discutat despre strategii pentru atragerea de investiții în Sibiu, punând accent pe descentralizarea administrației și dezvoltarea parteneriatelor public-private.

Controversele din jurul colaborării

Un detaliu care complică acest episod este acuzația vehiculată în spațiul public, conform căreia întâlnirea din 2003 ar fi fost o etapă într-un plan mai amplu privind vânzarea pădurilor României. În acest context, numele lui Adrian Theiss este adesea menționat ca fiind implicat în această afacere controversată. Deși acuzațiile rămân nedovedite, speculațiile alimentează suspiciunile legate de relațiile de culise ale celor doi politicieni.

Klaus Iohannis, tăcere în fața scandalului

Deși subiectul legăturii cu Călin Georgescu și implicarea lor în diverse proiecte din trecut este intens dezbătut, Klaus Iohannis a păstrat tăcerea. Această atitudine a fost criticată, mai ales în contextul în care scrutinul prezidențial a fost declarat invalid, iar decizia CCR a amplificat tensiunile politice.

Ce înseamnă „Agenda 21” pentru Sibiu și România

Programul „Agenda 21” promova dezvoltarea durabilă, având ca scop crearea de structuri administrative eficiente și atragerea de investiții pentru modernizarea economiei locale. În cadrul conferinței din 2003, Klaus Iohannis și-a exprimat interesul pentru transformarea Sibiului într-un centru tehnologic de vârf, punând accent pe IT și inovare. Aceste inițiative au fost considerate benefice la acea vreme, însă asocierea cu numele lui Călin Georgescu ridică acum semne de întrebare, având în vedere contextul actual.

In 2014, potrivit unui amendament depus la Codul Silvic de 38 de deputați PSD, cine este proprietar de teren silvic poate rade pădurea pentru a-și construi pensiuni sau alte lucrări pentru agrement.

“Vrem ca țara asta să devina o țară de interes turistic, că nu suntem nici țară industrială, ca s-a dus dracu industria la noi. Dacă nu suntem nici agrară, nici turistică, vai de capul nostru. Să facem și noi ca francezii, nemții, belgienii, care au construit, nu au pus limita de scoatere din circuitul silvic, cum e acum la noi. Poate vreau să fac un resort, mă duc cu familia și nu vreau să stau o noapte acolo, vreau sa stau o săptămâna ca să cheltuiesc bani acolo”, declara atunci, pentru gandul.info, pesedistul Cătălin Rădulescu.

Implicații pentru scena politică

Scandalul invalidării alegerilor prezidențiale și conexiunile din trecut ale principalilor actori politici aruncă o umbră asupra procesului electoral și a încrederii publicului în instituțiile statului. Tăcerea președintelui Iohannis în legătură cu relația sa cu Călin Georgescu poate alimenta suspiciunile, amplificând speculațiile despre interesele ascunse din culisele politicii românești.

Într-un moment de criză politică și socială, transparența și asumarea trecutului devin esențiale pentru refacerea încrederii cetățenilor.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult