Legea PIA: Protecția și repatrierea copiilor români instituționalizați în străinătate

Un nou proiect legislativ: Legea Pia

Deputata Anamaria Gavrilă, împreună cu avocatul Monica Ionescu, membru al Partidului Oamenilor Tineri (POT), au lansat inițiativa legislativă intitulată Legea Pia, un proiect vital care are ca scop protejarea copiilor români de abuzurile instituțiilor din străinătate. Această lege își propune să ofere un cadru legal prin care statul român să poată acționa prompt și eficient pentru repatrierea copiilor români separați de familiile lor și instituționalizați în alte țări.

Contextul și Importanța Legii Pia

De-a lungul anilor, mulți copii români au fost luați de autoritățile din alte țări, adesea pe motive greu de înțeles din perspectiva culturii românești. Cazul emblematic care a dat numele legii, cazul Pia din Germania, evidențiază o astfel de situație: o fetiță a fost separată de mama ei pe motiv că era considerată “prea atașată” de aceasta.

Aceste situații au expus lacunele sistemului de protecție oferit de statul român pentru cetățenii săi din diaspora. De cele mai multe ori, părinții acestor copii se găsesc în poziții extrem de dificile, fiind nevoiți să se lupte cu sisteme juridice străine, costuri legale uriașe și șanse reduse de succes.

Ce Prevede Legea Pia?

Legea Pia introduce obligații clare pentru statul român:

  1. Intervenție Rapidă: Statul român este obligat să intervină în maxim 48 de ore de la momentul unei sesizări privind un copil român instituționalizat în străinătate. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, trebuie să ia măsuri urgente pentru a contacta familia extinsă a copilului și a solicita repatrierea acestuia.
  2. Monitorizare și Intervenție: Fiecare ambasadă și consulat al României va avea desemnat un atașat specializat în protecția copilului, care va monitoriza situația copiilor români din țara de reședință și va interveni atunci când aceștia se află în situații de risc.
  3. Protecția Drepturilor Fundamentale: Legea Pia asigură că drepturile fundamentale ale copiilor români sunt respectate, inclusiv dreptul de a fi crescut în familie. În cazurile în care repatrierea nu este posibilă, legea prevede ca minorii să fie plasați în îngrijirea familiei extinse sau, ca ultimă soluție, într-o instituție de plasament din România.
  4. Sancțiuni: Legea introduce sancțiuni pentru reprezentanții statului român care nu își îndeplinesc obligațiile legale privind protecția și repatrierea copiilor români.

Consolidarea Rolului Statului Român

Prin aceste măsuri, Legea Pia consolidează rolul statului român în protejarea și sprijinirea minorilor aflați în situații de risc în străinătate. Aceasta oferă un cadru legal clar, care permite intervenții rapide și eficiente pentru a preveni abuzurile și a asigura că drepturile copiilor români sunt respectate indiferent de țara în care se află.

Susținerea Legii Pia

Pentru a sprijini această inițiativă și a contribui la protejarea copiilor români din diaspora, cetățenii sunt invitați să semneze petiția pentru susținerea Legii Pia pe www.legea-pia.ro.

Concluzie

Legea Pia reprezintă un pas important pentru statul român în apărarea drepturilor copiilor români instituționalizați în străinătate, oferind un cadru legal robust care să asigure repatrierea acestora și protejarea lor de abuzuri. Această inițiativă subliniază importanța protecției drepturilor copiilor români, oriunde s-ar afla aceștia.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult