Linia ferată Galați – Bârlad, distrusă aproape complet de inundațiilor provocate de Ciclonul Boris

După trecerea devastatoare a ciclonului Boris, care a provocat inundații catastrofale în regiunea de est a României, infrastructura de transport suferă daune severe. Una dintre cele mai afectate este linia de cale ferată care leagă municipiul Galați de Bârlad, o rută esențială pentru traficul de marfă și pasageri în zonă. Conform informațiilor primite, pagubele sunt atât de mari încât viitorul acestei linii este incert.

O sursă anonimă din interiorul companiei private care gestionează această infrastructură a declarat că distrugerea liniei ferate este aproape totală. “Pagubele sunt imense. De această dată, refacerea liniei este o provocare uriașă. Aproximativ 60% din cei 109 km ai liniei sunt complet distruși”, a afirmat sursa.

Spre deosebire de inundațiile și alunecările de teren de acum câțiva ani, când gestionarul privat a reușit să repare linia într-un timp record, ciclonul Boris a lăsat în urmă distrugeri de proporții fără precedent. Există porțiuni unde linia a fost complet măturată de ape, dispărând de pe fața pământului. În multe locuri, terasamentul pe care se sprijinea calea ferată a fost spălat complet, iar șinele au fost răsturnate și împrăștiate de forța viiturii.

Această linie ferată are o importanță strategică pentru locuitorii din zona de nord-est a țării, asigurând legătura feroviară între Galați și Bârlad, și mai departe către alte centre urbane. În plus, aceasta este vitală pentru transportul mărfurilor din regiune. Blocarea ei va avea un impact major asupra economiei locale, dar și asupra mobilității locuitorilor din această parte a țării.

Compania care administrează linia nu a oferit deocamdată detalii oficiale despre planurile de reabilitare, însă sursele sugerează că reconstrucția ar putea dura mult mai mult decât la intervențiile anterioare, având în vedere amploarea dezastrului.

Autoritățile locale și centrale sunt așteptate să intervină cu soluții rapide pentru a asigura reconstrucția infrastructurii feroviare și sprijinirea regiunii afectate. Rămâne de văzut dacă și în ce mod va fi alocat sprijin financiar de urgență pentru refacerea acestei rute feroviare esențiale.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult