Lupta crescătorilor de oi împotriva deciziilor autorităților: „Ne sacrifică oile sub pretexte false”

Crescătorii de oi din România critica modul în care autoritățile gestionează criza din sectorul ovinelor, acuzându-le de practici abuzive și declararea falsă a unor focare de pestă pentru a sacrifica animalele. În aceasta saptamana, crescători de oi au venit la Bucuresti de la sute de kilometri pentru a-și apăra animalele și a denunțat situația alarmantă cu care se confruntă ciobanii români.

„Am venit din Sălaj, de la 500 de kilometri, pentru că nu mai suport să văd cum ne sacrifică animalele sub pretexte false. Oamenii ăștia au muncit toată viața lor cu oile și acum riscă să rămână fără ele din cauza unor declarații mincinoase despre pestă,” a spus un fermier din Sălaj, Pop Sabin, care deține 800 de oi. El și-a exprimat nemulțumirea față de autoritățile care, în loc să sprijine crescătorii de animale, le închid stanele și le sacrifică oile.

Sacrificii masive, îngropări lângă izvoare și acuzații de corupție

Situația este deosebit de gravă si la Tulcea, în Casimcea, unde, cu trei săptămâni în urmă, au fost sacrificate și îngropate 3.000 de oi, chiar lângă un izvor, o practică periculoasă din punct de vedere al contaminării apei.

Deputatul Viorel Dumitru Focșa, reprezentant al județului Constanța, a atras de mai multe ori atenția, începand cu luna iulie că, în multe cazuri, aceste sacrificii sunt realizate fără justificare reală și sunt folosite ca pretext pentru a distruge efectivele de animale din România.

„Se dorește să ne lase fără oi, să ne forțeze să renunțăm la carne și să mâncăm gândaci,” a continuat ciobanii, criticând direcția în care se îndreaptă deciziile guvernamentale. El a subliniat că, în mediul rural, tradiția oieritului nu va dispărea, dar că locuitorii orașelor vor fi afectați major, prețul pentru un kilogram de carne de miel putând să ajungă la 25 de euro sau mai mult în viitorul apropiat.

Fermierii români, în fața unei lupte inegale

Crescătorii de oi din toată țara se confruntă cu o lipsă acută de unitate: „Nu suntem uniți. Deși ar trebui să ne apărăm animalele, mulți crescători sunt fie speriați, fie manipulați.” El a cerut solidaritate și acțiuni concrete din partea fermierilor și a denunțat corupția din sistemul veterinar, acuzând că unii medici veterinari au un „target” de sacrificare a animalelor, indiferent dacă acestea sunt bolnave de pesta sau sunt de fapt sănătoase.

„Sunt multe cazuri false de pestă, declarate din motive comerciale. Se dorește să rămânem fără oi și fără dreptul de a ne câștiga existența din această tradiție,” a spus un alt crescător prezent la eveniment.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult