“Majorarea salariului minim este doar parțial benefică”, susţine Bogdan Hossu, liderul organizației sindicale Cartel Alfa

Președintele Bogdan Hossu de la Cartel Alfa a afirmat că majorarea salariului minim brut pe economie de la 1 iulie, în forma prevăzută de guvern, nu se va simți foarte mult în buzunarul salariaților.

“Majorarea salariului minim brut este parțial benefică. Este o creștere, dar neplăcut este că nu se va simți foarte puternic în buzunarul lucrătorului. Dacă dispare deductibilitatea, practic creșterea pe net este mult mai mică, undeva la 160 de lei”, a afirmat Bogdan Hossu. “Ceea ce noi am propus în Consiliul Național tripartit pentru dialog social este renunțarea la creșterea valorii brute, care, cel puțin pentru angajatori, înseamnă o presiune suplimentară, și transferarea unei cote-părți de taxe sociale de la lucrător la angajator.

Cheltuielile angajatorului ar crește numai cu două virgulă câteva procente în momentul respectiv, dar efectul ar fi benefic pentru toți lucrătorii, deci nu numai pentru cei de la salariul minim, în sensul în care, la o mutație de șapte-opt puncte procentuale, ar fi crescut salariile nete ale tuturor lucrătorilor cu aproximativ 10,3%, ceea ce era mult mai benefic. Să nu uităm că majorarea salariului minim pe economie brut garantat în plată nu are un efect al translatării întregii grile de salarizare pentru toate companiile, inclusiv pentru sectorul bugetar. Guvernul vrea să-și atingă ținta de raportare tipic românească, că a adus salariul minim pe economie la jumătate din salariul mediu pe economie, dar nu ține cont de efecte, atât în sectorul economic, cât și în cel bugetar.

De exemplu, în sectorul bugetar, înseamnă o comprimare a tuturor funcțiilor, conform legislației actuale, care sunt de la coeficient 1 până aproape de coeficient 2. Practic, toți vor fi plătiți la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce duce la demotivarea muncii pentru marea majoritate a lucrătorilor.

Pentru sectorul economic, este o problemă dacă angajatorul va face o departajare.

Altfel, comprimarea – care se vede și prin numărul de salariați care sunt la nivelul salariului minim pe economie – 1,7 milioane de lucrători, adică mai mult de 32% din structura totală a lucrătorilor oficial angajați în România – arată că, de fapt, avem o structură dezechilibrată și nemotivantă”, a încheiat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult