Matilda Bordei, singura elevă din Galaţi selectată în programul Creatori de viitor – Champions United

Champions United este unul dintre cele mai importante evenimente naţionale dedicate liceenilor cu performanţe, parte a programului educaţional Creatori de Viitor. “Este locul unde an de an, reunim zeci de liceeni, oferindu-le un program diversificat şi interactiv, un mediu în care aceştia se lasă inspiraţi de mentori invitaţi şi locul unde îi provocăm să aducă schimbare în societate. Lansat în 2014, proiectul a reunit până în prezent peste 900 de liceeni din peste 60 de localităţi din România şi Republica Moldova. Ediţia cu numărul 11 are loc în perioada 28 august – 2 septembrie, la Cluj-Napoca şi va găzdui 50 liceeni cu performanţe proveniţi din toate colţurile ţării. Participarea acestora este gratuită mulţumită partenerului principal al programului, Kaufland România. Evenimentul este organizat cu sprijinul Universităţii Babeş Bolyai”, transmit organizatorii, Asociaţia 11even din din Cluj-Napoca, prin intermediul unui comunicat de presă.
Liceeni cu performanţe deosebite! Profilul participanţilor variază de la liceeni cu rezultate excepţionale la competiţii şi olimpiade naţionale şi internaţionale, la tineri care performează în sport, sunt activi din punct de vedere civic sau au o implicare deosebită în activităţi de voluntariat, ori liceeni care performează în zona culturii şi a artei. Din Galaţi a fost selectat un singur liceean cu rezultate excepţionale. Este vorba de Matilda Bordei (foto), elevă la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Galaţi. S-a implicat activ în voluntariat, având contribuţii deosebite în diverse proiecte comunitare. A fost voluntară la Semimaraton Galaţi şi Ultramaraton Galaţi, oferind suport tehnic şi logistic. De asemenea, a sprijinit copiii defavorizaţi prin Fundaţia „Inimă de copil”.
“An de an structura evenimentului diferă în funcţie de anumite nevoi identificate, însă o constantă în cadrul proiectului sunt sesiunile Transform, în care invităm mentori – Creatori de Prezent, aşa cum îi numim noi – persoane care fac performanţă într-un domeniu (fie că e vorba de mediul antreprenorial, jurnalism, societate civilă, mediul academic, tehnologie ş.a.), să intre în dialog cu liceenii prezenţi în program. Începând cu ediţia din 2021, am introdus un nou tip de sesiuni în agendă de tipul HARD TALKS. Luăm subiecte care nasc adesea polemică în societate şi le tratăm cerebral, cu argumente indiferent de poziţia avut faţă de subiect. Considerăm că societatea are nevoie încă de pe băncile liceului de acest exerciţiu, din ce în ce mai des, acela de a purta un dialog în care putem creşte şi învăţa unii de la alţii, fără a pune pe primul loc diferenţele dintre noi, ci mai degrabă respectul, empatia şi argumentarea. Printre invitaţii de anul acesta se numără: Dan Vodnar (profesor de Gastronomie moleculară şi Biotehnologii alimentare în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca; nominalizat în top 0.05% oameni de ştiinţă din lume), MIchael Bulzan (Director regional pe Europa, Africa, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu la Duke University), Gabriela Groza (psihoterapeut şi avocat), Andreea Tănăsescu (fondatoarea La blouse Roumaine), Răzvan Cherecheş (profesor la Public School of Health, UBB), Mihnea Măruţă (jurnalist şi lector la UBB), Daniela Dumulescu (psiholog). Una din zile o vom petrece într-o locaţie aflată într-un sat din Apuseni, unde liceenii vor avea câteva sesiuni cu mentori speciali, vor interacţiona cu alumni ai programului şi vor avea parte de experienţe culinare, jocuri de team building şi momente de relaxare în aer liber”, precizează organizatorii, legat de ediţia din acest an şi invitaţii speciali.
Despre Creatori de viitor: “Misiunea Asociaţiei 11even cu Creatori de viitor este aceea de a forma o comunitate puternică a tinerilor performeri români. Dorim să-i provocăm să-şi pună visele pe hârtie, apoi să vadă cum pot să transforme un gând, o idee, o viziune în realitate. Să-i ajutăm să se echipeze corespunzător cu încredere, cunoştinţe, conexiuni, iar apoi când vor începe să facă primii paşi în viaţa profesională, să simtă şi să arate că misiunea lor este aceea de a crea un viitor excepţional”, se mai arată în comunicatul citat.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult