Mesaj de Sfântul Dimitrie din partea dep. constănțean Dumitru Viorel Focșa:

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, deputatul constănțean Dumitru Viorel Focșa transmite un mesaj de încurajare tuturor românilor care poartă numele acestui sfânt ocrotitor. Mesajul său este, de asemenea, o critică adresată președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, pe care îl consideră neinformat în privința istoriei românilor și a regiunilor istorice din Bucovina.

Mesajul de Ziua Sfântului Dimitrie

„Binecuvântați să fiți cu numele, toți cei care purtați numele marelui mucenic Sf. Dimitrie!”, transmite Focșa, subliniind importanța acestei zile pentru credința ortodoxă și pentru tradițiile românești. Cu acest prilej, deputatul își exprimă respectul și aprecierea față de toți cei care poartă numele sfântului și sunt inspirați de valorile pe care acesta le simbolizează: curaj, devotament și ocrotirea celor dragi.

Răspunsul către Zelensky și Referința Istorică

În mesajul său, Focșa reacționează la recentele declarații ale președintelui ucrainean Zelensky, care a afirmat că Nordul Bucovinei nu ar aparține României. Deputatul îl îndeamnă pe Zelensky să aprofundeze istoria, fie și din surse poloneze, dacă nu se bazează pe izvoarele românești. Focșa aduce în discuție un episod semnificativ din istoria regiunii: bătălia de la Codrii Cosminului, din 26 octombrie 1497, când regele Uniunii Polono-Lituaniene, Ioan I Albert, a fost înfrânt de moldoveni pe teritoriul Moldovei.

„La 26 octombrie 1497, în Codrii Cosminului, la doar 100 de km de Suceava, Moldova a obținut o victorie memorabilă împotriva Uniunii Polono-Lituaniene”, subliniază deputatul. Focșa amintește că în acel moment Ucraina nu exista ca stat sau ca națiune, iar moldovenii au reușit o victorie impresionantă împotriva unui adversar mult mai numeros, dovedind o tărie și o unitate care au devenit esențiale pentru istoria regiunii.

În încheierea mesajului său, Focșa subliniază importanța încrederii în Dumnezeu în toate luptele și încercările pe care românii le întâlnesc: „Să ne încredem în Dumnezeu, în toate luptele noastre, dragi frați români!” De asemenea, își exprimă dezacordul față de orientarea actuală a statului ucrainean și față de elementele istorice care sunt, în opinia sa, în contradicție cu demnitatea românilor moldoveni.

Acest mesaj reprezintă un apel la recunoașterea și respectarea istoriei comune, un îndemn la unitate națională și credință în valorile tradiționale românești.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult