Ministerul Sănătății promovează pseudoștiință New Age

Ministerul Sănătății promovează pseudoștiință New Age și teorii ale căror beneficii nu au fost niciodată dovedite de știință, într-un proiect prin care justifică o investiție de modernizare cu o valoare de 300 de milioane de lei la actualul sanatoriu balnear și de recuperare de la Techirghiol. Investiția are ca scop transformarea obiectivului într-o bază complexă de tratament cu condiții îmbunătățite. Astfel, proiectul presupune acoperirea cu o piramidă a zonei bazinelor cu apă sărată provenind din Lacul Techirghiol și a celui cu apă dulce. Ministerul susține astfel că apa va fi îmbunătățită de la „efectul de piramidă”: „Scopul urmărit este acela de a beneficia pe timpul tratamentului balnear de efectul de piramidă”, arată nota de fundamentare a proiectului de investiție. Energia piramidală a fost popularizată la începutul anilor 1970, în special de autori New Age precum Patrick Flanagan (Pyramid Power: The Millennium Science, 1973), Max Toth și Greg Nielsen (Pyramid Power, 1974) și Warren Smith (Secret Forces of the Pyramids, 1975). Aceste lucrări s-au axat pe presupusele energii ale piramidelor în general. Toth și Nielsen, de exemplu, au raportat experimente în care „semințele depozitate în replici ale piramidelor au germinat mai repede și au crescut mai sus. În România, efectul de piramidă a fost „cercetat” în anii ’80, când la Pitești chiar a fost construită o piramidă de sticlă. Atunci, mai mulți cercetători, în frunte cu prof. univ. dr. Marioara Godeanu, au făcut experimente pe efectul formei piramidei asupra germinării semințelor. Mare parte dintre cercetări au rămas secrete, dar niciodată nu a fost publicată o dovadă a beneficiilor acestui „efect”. Revenind la investiție, Ministerul Sănătății precizează că noua unitate de tratament va fi construită pe o suprafață defășurată de 10.500 metri pătrați. „Noul ansamblu va cuprinde un bazin de tratament cu apă sărată și cu platformă liftantă pentru persoane cu dizabilități (în care se găsesc biciclete subacvatice, steppere, benzi de mers subacvatic realizate integral din polimeri ce nu corodează), un bazin cu apă dulce (echipat cu coridor de mers, jeturi ascendente, jeturi pentru zona lombară poziția așezat, paturi imersate de hidromasaj, masaj cervical-gat de lebada, jet laminat), cabinete de tratamente cu nămol în căzi, cabinete pentru împachetări cu nămol, cabinete pentru hidroterapie, cabinete pentru tratamente uscate, saună uscată și umedă, 6 cabinete medicale și un cabinet medical de urgență. Totodată vor fi realizate spații conexe – în vederea asigurării circuitelor medicale, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare”, citim în nota de fundamentare a HG. Ca urmare a investiție, se estimează că personajul nou angajat va fi număr de 109 persoane iar numărul de clienți va crește cu 50%.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult