Minoritatea românească este persecutată în Ucraina: o problemă ignorată de autorități

În ultimii ani, situația românilor din Ucraina a devenit tot mai dificilă din cauza măsurilor luate de autoritățile de la Kiev. Minoritatea românească din nordul Bucovinei, Bugeac și Maramureșul istoric se confruntă cu o serie de restricții care includ interzicerea limbii române în administrație, închiderea școlilor cu predare în română și impunerea de restricții asupra slujbelor religioase oficiate în limba română. Aceste acțiuni par să contrazică aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană, care promovează diversitatea culturală și protecția minorităților.

În fața acestor provocări, Biserica Ortodoxă Română (BOR) este singura instituție românească care a luat poziție în sprijinul comunităților românești din Ucraina. Într-un gest rar și simbolic de solidaritate, Patriarhul Daniel a inițiat demersuri oficiale pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, solicitând autorităților de la Kiev să aprobe înregistrarea legală a asociației religioase care să reprezinte românii de acolo. Cu toate acestea, demersurile Patriarhiei au fost blocate sau amânate, stârnind reacții negative din partea BOR și atrăgând atenția asupra tratamentului de care beneficiază românii din regiunile istorice.

Din păcate, nicio instituție guvernamentală din România, nici Ministerul Afacerilor Externe (MAE), nici Serviciul de Informații Externe (SIE), și nici partidele politice nu au intervenit în mod semnificativ pentru a apăra drepturile românilor din Ucraina. Pe măsură ce guvernele României au manifestat o atitudine pasivă, numeroși tineri români au fost trimiși pe frontul din estul Ucrainei, iar refugiații ucraineni au fost așezați în satele tradițional românești. Aceste decizii au creat tensiuni în comunitățile locale, care se simt marginalizate în propria lor țară.

Într-o decizie istorică, Sfântul Sinod a aprobat înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina. Aceasta ar oferi un sprijin consistent românilor care doresc să-și mențină identitatea religioasă și culturală. În ciuda obstacolelor, BOR rămâne singura voce puternică care luptă pentru respectarea drepturilor românilor din Ucraina, înlocuind aparent guvernul și președinția în acest rol.

Acțiunile Bisericii Ortodoxe Române pot fi considerate un apel la demnitate și suveranitate pentru comunitatea românească din Ucraina, subliniind necesitatea respectării drepturilor minorităților conform normelor europene și atrăgând atenția asupra unei probleme uitate.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult