Modificări Radicale la Cartea de Identitate: Digitalizare și Utilizare pe Telefonul Mobil

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o schimbare importantă în ceea ce privește cărțile de identitate din România. Începând din 2024, cărțile de identitate vor fi digitalizate, permițând cetățenilor să le stocheze și să le utilizeze direct de pe telefonul mobil. Această inițiativă face parte dintr-un proiect major de digitalizare, cu o investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiecte de Digitalizare pentru Eficientizarea Serviciilor Publice

În cadrul unei ședințe de guvern, Premierul Ciolacu a detaliat impactul acestui proiect, subliniind că este doar unul dintre cele două mari inițiative de digitalizare aprobate.

„Aprobăm azi două proiecte de digitalizare cu impact major pentru cetățeni. Primul se referă la digitalizarea cărții de identitate electronice, investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin PNRR. Cel de-al doilea vizează digitalizarea sistemului notarial și a relației între notarii publici și cetățeni. Astfel multe acte și proceduri se vor face electronic, fără prezența fizică a părților,” a declarat Ciolacu.

Această decizie deschide calea pentru un acces mai rapid și mai ușor la servicii publice, reducând birocrația și timpul petrecut la ghișee.

Cum Va Funcționa Noua Carte de Identitate Digitală?

Digitalizarea cărților de identitate și a pașapoartelor implică crearea unor versiuni electronice care vor putea fi stocate pe telefonul mobil. Versiunile digitale vor conține aceleași informații ca și cele fizice, inclusiv imaginea facială a titularului, însă fără amprentele digitale. Acest aspect ridică semne de întrebare cu privire la securitatea și confidențialitatea informațiilor personale, dar guvernul asigură că măsurile de siguranță vor fi riguroase.

Beneficii și Opțiuni Voluntare pentru Cetățeni

Cetățenii vor avea opțiunea de a solicita aceste documente digitale pe o bază voluntară. Acest lucru va permite o tranziție treptată către noile formate, oferindu-le oamenilor flexibilitatea de a alege între utilizarea documentelor tradiționale și a celor digitale.

Premierul a subliniat importanța accesibilității noilor documente electronice, care vor facilita identificarea și accesul la diverse servicii publice direct de pe telefon, fără a mai fi nevoie de prezența fizică a documentelor tradiționale.

Digitalizarea Notariatului: Un Pas Spre Modernizare

Alături de digitalizarea cărților de identitate, guvernul a aprobat și un proiect care va transforma sistemul notarial. Scopul este de a permite realizarea documentelor și procedurilor notariale în format electronic, simplificând relația dintre cetățeni și notarii publici. Aceasta este o altă măsură menită să reducă birocrația și să îmbunătățească accesul la servicii juridice.

Provocări și Așteptări

În timp ce guvernul promovează aceste schimbări ca fiind un pas înainte în modernizarea României, rămâne de văzut cum vor fi implementate efectiv noile sisteme și cât de repede vor adopta cetățenii această tehnologie. În plus, siguranța datelor digitale și protejarea informațiilor personale vor fi subiecte centrale în dezbaterea publică, pe măsură ce proiectele de digitalizare vor avansa.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult