Monica Tatoiu a descoperit propria destinație de vis, în Reunion, Madagascar

În timp ce vedetele se bucură de vacanțe în Zanzibar și Maldive, Monica Tatoiu a descoperit propria destinație de vis, în Reunion.

La Réunion este o insulă vulcanică situată în Oceanul Indian, în sudul Africii. Potrivit constituției din 4 noiembrie 1958, Réunion este un departament de peste mări și o parte integrantă a Republicii Franceze. De asemenea, insula este considerată o regiune ultraperiferică a Uniunii Europene.

Situată la 210 km vest de Mauritius, 800 km est de Madagascar și la 9.200 km față de Paris, insula servește drept destinație de vis pentru călători, inclusiv pentru Monica Tatoiu, care alege să zboare spre această locație exotică.

Insula Réunion se află în Oceanul Indian, la nord de Tropicul Capricornului, la o distanță de 210 km vest de Mauritius, 800 km est de Madagascar și la 9.200 km față de Paris. Are o formă alungită, cu o lungime de 63 km și o lățime maximă de 45 km, acoperind o suprafață totală de 2.512 km². Insula, împreună cu Maurițius și Rodriguez, formează arhipelagul Mascarenelor, caracterizat prin origine vulcanică și situat pe o anomalie a plăcii terestre africane la o adâncime de 4.500 de metri sub nivelul mării.

Réunion s-a format în jurul vulcanului Piton des Neiges acum 3 milioane de ani, fiind cel mai înalt munte al insulei. Acesta este inactiv de aproximativ 12.000 de ani, dar încă emană căldură în interiorul său, cu temperaturi de până la 200 °C la o adâncime de 2000 de metri. În timpul formării insulei, un al doilea vulcan, Piton de la Fournaise, a început activitatea și este încă în activitate, fiind unul dintre cei mai activi vulcani de pe Pământ.

Relieful insulei este foarte accidentat, cu regiuni montane și zone afectate de eroziune puternică. Există trei caldere în partea de nord, sculptate în vulcanul stins Piton des Neiges, iar în sud-estul insulei se află o zonă sterilă dominată de scurgeri de lavă solidificată. Litoralul este de asemenea accidentat, cu excepția unei lagune cu plaje de nisip alb în partea de vest a insulei.

Clima insulei este divizată în două regiuni distincte, determinate de o axă nord-sud. Partea estică este mai umedă, cu vânturi puternice și vegetație luxuriantă, în timp ce partea vestică este mai uscată și mai potrivită pentru turism. Insula găzduiește numeroase microclimate unice datorită reliefului său muntos.

În ceea ce privește istoria, Réunion este unul dintre puținele teritorii în care europenii au fost primii locuitori. Descoperită de navigatorii europeni în jurul anului 1500, insula era nelocuită la momentul respectiv. Portughezul Diogo Dias a fost primul european care a debarcat pe insulă în 1500, iar 12 ani mai târziu, navigatorul portughez Pedro de Mascarenhas a debarcat, dând insulelor numele de arhipelagul Mascarenelor. Insula a fost cunoscută sub numele de Santa Apolonia și a servit drept loc de escală pentru comercianții britanici și olandezi în drum spre India.

Colonizarea franceză a început în secolul al XVII-lea, iar insula a fost numită Bourbon, devenind un centru important pentru cultivarea trestiei de zahăr și vanilie. Sclavagismul a fost abolit în 1848, iar în 1946, Réunion a devenit un departament de peste mări al Franței. În prezent, insula este condusă de un consiliu general ales, cu un prefect reprezentând guvernul francez. Subdiviziunile administrative includ arondismente, cantoane și comune, fiind unul dintre cele mai populate departamente franceze de peste mări.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult