Noile cupoane de pensie: Ce schimbări aduc recalculările și creșterile din septembrie 2024

Începând cu 1 septembrie 2024, peste 3 milioane de pensionari români vor beneficia de recalcularea pensiilor, conform noii Legi a Pensiilor, care a fost elaborată cu sprijinul Comisiei Europene și Băncii Mondiale. Această reformă urmărește eliminarea inechităților din sistem și creșterea pensiilor mici, însă nu toate categoriile de pensionari vor fi avantajate de această schimbare.

Creșterea Pensiei: Ce Înseamnă Recalcularea pentru Pensionari?

Recalcularea pensiilor va aduce majorări substanțiale pentru pensionarii cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani. De exemplu, un pensionar cu 43 de ani de cotizare, care în prezent primește 3.637 lei, ar putea primi de la 1 septembrie 5.605 lei, o creștere de aproape 2.000 de lei. Această creștere este rezultatul aplicării unui nou număr de puncte de stabilitate și a majorării valorii punctului de pensie.

Noua formulă de calcul are în vedere valoarea punctului de referință (VPR), care va fi de 81 de lei, calculată prin împărțirea valorii punctului de pensie (2.032 lei) la 25, numărul minim de ani necesar pentru pensionare. Pensia va fi calculată prin înmulțirea VPR cu numărul total de puncte, care include punctele de contributivitate, punctele de stabilitate (acumulate pentru anii lucrați peste 25), și punctele asimilate pentru perioadele necontributive, cum ar fi serviciul militar sau studiile universitare.

Cine Nu Va Beneficia de Mărirea Pensiilor?

Deși recalcularea pensiilor va aduce beneficii majorității pensionarilor, există aproximativ 1 milion de pensionari care nu vor beneficia de nicio majorare în septembrie. Aceștia sunt pensionarii cu un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani, care au beneficiat deja de indexarea de 13,8% la începutul anului. Pentru acești pensionari, pensiile vor rămâne neschimbate, însă vor continua să fie indexate anual conform legislației.

Mai mult, în anumite condiții, recalcularea ar putea chiar să ducă la o scădere a pensiei, mai ales dacă adeverințele depuse pentru recalculare includ perioade în care salariul brut era mai mic decât salariul tarifar. Cu toate acestea, în cazul în care recalcularea ar duce la o pensie mai mică, pensionarii vor păstra valoarea cea mai avantajoasă.

Cum Vor Arăta Noile Cupoane de Pensie?

Noile cupoane de pensie vor include informații detaliate despre recalculare, precum numărul total de puncte, valoarea punctului de referință și noul cuantum al pensiei. Aceste cupoane vor fi livrate în perioada 2-15 septembrie pentru cei care primesc pensia prin poștă și începând cu 12 septembrie pentru cei care primesc pensia prin bancă.

Recalcularea pensiilor va continua până în 2025, iar pensionarii au posibilitatea de a aduce adeverințe suplimentare de la locurile de muncă până în februarie 2025. După recalculare, pensiile vor fi ajustate anual în luna ianuarie, în funcție de creșterea veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale sau de rata medie anuală a inflației.

Reforma pensiilor aduce astfel schimbări semnificative în sistem, cu scopul de a crea un sistem mai echitabil și adaptat realităților economice ale României.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult