Noua Eră: Roboții de Securitate înlocuiesc paznicii umani în clădirile rezidențiale din SUA

Începând din New York și până în Hawaii, un nou tip de paznic a început să facă parte din peisajul comunităților rezidențiale și al clădirilor de apartamente: roboții de securitate. Acești roboți, echipați cu tehnologii avansate, sunt considerați o alternativă modernă la paznicii umani, însă prezența lor ridică îngrijorări legate de confidențialitate și de potențialele pierderi de locuri de muncă în domeniul securității, potrivit CNN.

Capabilitățile Roboților de Securitate

Roboții de securitate sunt dotați cu o serie de instrumente tehnologice care le permit să îndeplinească sarcini la care oamenii ar putea avea dificultăți. Printre aceste capabilități se numără:

  • Imagistică și înregistrare video de înaltă definiție la 360°
  • Recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare
  • Detectarea semnalelor de la dispozitive mobile
  • Proiectarea și înregistrarea audio bidirecțională
  • Detectarea mișcării și evitarea coliziunilor
  • Detectarea problemelor de mediu cu ajutorul senzorilor de fum și monoxid de carbon
  • Navigarea prin medii periculoase

Acești roboți funcționează 24/7 și excelează în sarcinile repetitive, cum ar fi patrularea unui perimetru sau statul la un post fix. Deși nu sunt echipați cu nicio formă de forță letală, ei sunt proiectați să colaboreze cu agenții de securitate umani, oferind suport în aspecte precum supravegherea și colectarea de date.

Expansiunea și Impactul Roboților de Securitate

Roboții de securitate au început deja să fie utilizați în orașe precum Atlanta și San Diego, iar utilizarea lor se extinde și în departamentele de poliție. De exemplu, în 2023, primarul orașului New York, Eric Adams, a prezentat un robot Knightscope K5 care patrula în Times Square și în metroul orașului. Deși robotul a fost retras după o perioadă de testare, aceasta a marcat un pas important în integrarea roboților în operațiunile de securitate urbană.

În Massachusetts, poliția a folosit un robot cu patru picioare într-o confruntare de șapte ore cu un suspect, robotul încasând chiar un glonț în timpul operațiunii.

În San Diego, trei roboți au fost desfășurați la începutul acestui an, unul dintre ei fiind dedicat monitorizării unei comunități de apartamente din Claremont, unde funcționează non-stop pentru a proteja locuitorii și a preveni furturile de mașini.

Controverse și Îngrijorări

Deși utilizarea roboților de securitate aduce beneficii evidente în ceea ce privește eficiența și capacitatea de a monitoriza perimetre vaste, aceasta ridică și întrebări importante. Criticii sunt preocupați de aspectele legate de confidențialitate și de impactul asupra locurilor de muncă ale paznicilor umani. De asemenea, eficiența roboților în menținerea siguranței publice este încă subiect de dezbatere.

Pe măsură ce roboții de securitate devin tot mai prezenți în viața de zi cu zi, discuțiile despre avantajele și dezavantajele acestora vor continua să evolueze, reflectând schimbările aduse de tehnologie în domeniul securității.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult