Noul Hotel de Gheață de la Bâlea Lac, gata de Crăciun

Lucrările la noul “Hotel de gheaţă” de la Bâlea Lac, cel de-al 18-lea, au început deja, având în vedere că în zonă temperaturile au fost constant scăzute, iar stratul de gheaţă foarte gros.

Anul acesta, fiecare dintre cele 12 camere va purta numele unei personalităţi a muzicii clasice internaţionale, între care şi dirijorul Andre Rieu, pe care organizatorii vor să îl invite să viziteze hotelul.

Unic în această regiune a Europei, “Hotelul de gheaţă” de la Bâlea Lac este construit în cadrul proiectului de marketing turistic “Hotel of Ice Bâlea Lac”. Tehnologia de construire este similară cu cea din anii trecuţi, fiind folosite “cărămizi” de gheaţă decupate din calota formată pe lacul Bâlea, care se îmbină între ele cu “mortar” din zăpadă şi apă, precum şi cantităţi foarte mari de zăpadă bine înmuiate cu apă, turnate peste cofraje, lăsate la îngheţat câteva zile. Forma camerelor şi a celorlalte încăperi este de iglu, cu diferite diametre, scrie News.ro.

“Cred că de peste un deceniu nu am avut parte în această perioadă de aşa de multă zăpadă, temperaturi constant scăzute şi strat de gheaţă aşa de gros, iar această situaţie ne bucură foarte tare. Aşadar, condiţiile meteorologice fiind ideale, am început în forţă şi până la această oră am finalizat pereţii şi acoperişurile primelor şapte igluuri. Lucrăm în continuare cu ambiţie şi, dacă vremea nu ne va juca feste, vom putea deschide pentru vizitare şi primirea oaspeţilor, în Ajunul Crăciunului, aşa cum este tradiţia la Bâlea Lac”, a afirmat Arnold Gunter Klingeis, managerul proiectului.

Mobilierul (baza paturilor din camere, barul, mesele şi scaunele din restaurant) şi toate decoraţiunile din hotel vor fi realizate din gheaţă. În interiorul obiectivului, iluminatul va fi realizat cu instalaţii rezistente la frig, gheaţă şi umiditate, economice, care nu degajă căldură.

Tema acestei ediţii a proiectului este muzica clasică internaţională, fiecare cameră a hotelului urmând să poarte numele unei mari personalităţi (compozitor sau dirijor) din domeniu. Lista va fi deschisă de celebrul dirijor olandez Andre Rieu, pe care organizatorii vor să-l invite să viziteze în această iarnă Transfăgărăşanul şi “Hotelul de gheaţă”. Sculpturile de gheaţă care reprezintă personalităţile muzicii clasice vor fi realizate de Eugen Petri, sub formă de basorelief, pe pereţii interiori ai hotelului.

La finalul lucrărilor, “Hotelul de gheaţă” din sezonul 2024-2025 va fi compus din 12 camere tip iglu, un bar, un restaurant cu zonă de servit masa, un hol de acces şi o zonă intermediară. De asemenea, hotelul va găzdui expoziţii de artă organizate în colaborare cu galeria “Cluj Art”.

În fiecare sezon, “Hotelul de gheaţă” atrage mii de vizitatori, cei mai mulţi oaspeţi străini fiind britanicii.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult