Oieritul românesc: “Am mai rămas cu trei câini și cu bâta. Vrem să știm de unde a venit boala”

În Clopodia, județul Timiș, peste o mie de oi sunt pe cale să fie sacrificate din cauza confirmării pestei micilor rumegătoare. Zeci de crescători de animale, aproximativ 200, s-au adunat ieri în așteptarea șefului ANSVSA, Alexandru Bociu, promisiunea unei soluții venind direct de la premierul Marcel Ciolacu. Acesta anunțase, pe 2 septembrie, că Bociu se va deplasa în județ pentru a gestiona situația alături de autoritățile veterinare.

Deși crescătorii așteptau o rezolvare la fața locului, autoritățile au schimbat planurile. Prefectul județului Timiș a invitat doar câțiva reprezentanți ai oierilor și primarul comunei Jamu Mare la o întâlnire în Timișoara, lăsând astfel restul crescătorilor fără un dialog direct. Oierii au refuzat să meargă în Timișoara, insistând ca discuțiile să se desfășoare la Clopodia, acolo unde suferința și frustrarea crescătorilor devin tot mai intense.

Frustrare și disperare în rândul crescătorilor

Ionuț Curtușan, un oier din Clopodia care deține 100 de oi, a declarat că trei dintre animalele sale au fost testate pozitiv pentru pesta micilor rumegătoare, iar toate oile din gospodărie ar urma să fie sacrificate. Curtușan a explicat că, deși animalele sale nu prezintă simptome și niciuna nu a murit, autoritățile veterinare vor să le ucidă fără să ofere dovezi clare. „Vreau să-mi dovedească domnii doctori că oile astea sunt bolnave. Le țin în grădină, le îngrijesc, nu mi-a murit nicio oaie, dar ei insistă să le omoare,” a spus Curtușan pentru TVR Timișoara.

Un alt oier a adăugat: „Am mai rămas cu trei câini și cu bâta. Vrem să știm de unde a venit boala asta, sau doar așa pe hârtie a venit.” Frustrarea oierilor este uriașă, deoarece măsurile de sacrificare par să fie adoptate fără o justificare clară, iar mulți dintre ei se tem că nu vor primi despăgubirile promise.

Situația tensionată și sacrificări masive

Primul focar de pestă a micilor rumegătoare a fost descoperit la o fermă din Jamu Mare, unde au fost sacrificate 13.000 de oi. Ulterior, alte focare au fost confirmate, iar 850 de oi au fost ucise la începutul lunii septembrie. Potrivit primarului Petre Neaga Gagea, recent s-au primit rezultatele pentru alte exploatații, iar din fericire, acestea au fost negative, oferind o speranță că situația s-ar putea stabiliza.

Însă, pentru oierii din zonă, sacrificarea masivă a animalelor este un „masacru” care le distruge viața și munca de-o viață. „Avem nevoie să se oprească masacrul, sunt gropi întregi de oi moarte, sunt proprietari distrugi psihic”, a declarat un participant la protestul de ieri din Clopodia.

Oierii din Clopodia cer în continuare soluții rapide și transparente, insistând pe nevoia de a opri uciderea nejustificată a animalelor și solicitând un sprijin real din partea autorităților pentru a face față acestei crize care le-a devastat turmele și traiul.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult