Parlamentul a aprobat înfiinţarea comisiilor Iohannis și Nordis. Desecretizări tardive și comisii fără impact real – un joc electoral în prag de alegeri

Desecretizări tardive și comisii fără impact real – un joc electoral în prag de alegeri

Decizia recentă de a desecretiza cheltuielile Administrației Prezidențiale din perioada 2014-2024 și de a înființa o comisie parlamentară de anchetă este, fără îndoială, o măsură binevenită în teorie, dar tardivă și aparent lipsită de impact real.

De ce? Pentru că toate cheltuielile s-au făcut deja, iar aprobarea acestor investigații pare mai degrabă o încercare de a masca lipsa de acțiune din trecut decât o dorință autentică de transparență. Publicul român merita să cunoască aceste informații în timp real, nu la finalul unui mandat controversat.

Un teatru electoral?

Deputați și senatori din toate partidele, de la PSD și PNL până la USR și AUR, au susținut necesitatea anchetelor privind cheltuielile excesive și proiectele imobiliare controversate precum Nordis. Cu toate acestea, discursurile lor abundă în acuzații reciproce, încercând să capitalizăm politic pe seama acestor dezvăluiri.

De exemplu, liderul USR Ionuț Moșteanu l-a acuzat pe Marcel Ciolacu de legături obscure cu grupuri de interese și de finanțarea unor „plimbări de lux”. În aceeași notă, PSD încearcă să se poziționeze ca protector al intereselor publice, deși a aprobat de-a lungul timpului alocări financiare către Administrația Prezidențială fără prea multe întrebări.

Ce ar trebui să investigheze comisia?

Conform mandatului, comisia va analiza:

  • Zborurile private și cazările de lux ale președintelui Iohannis;
  • Cheltuielile pentru terenuri de golf și renovări costisitoare ale unor vile de protocol;
  • Resursele utilizate pentru vacanțe personale, deghizate sub pretextul agendei oficiale.

Totodată, cazul Nordis, care a atras sute de reclamații din partea românilor păgubiți, va fi și el investigat. Însă întrebarea este: de ce acum? Într-un deceniu de plângeri, de ce s-a intervenit abia când scandalul a devenit subiect electoral?

Soluții sau praf în ochi?

Românii sunt sătui de comisii care promit schimbări dar nu produc rezultate. Comisia trebuie să livreze nu doar concluzii, ci și soluții legislative pentru a preveni astfel de abuzuri pe viitor. Totuși, să fim sinceri: șansele ca aceste inițiative să aibă un impact real într-un context electoral sunt minime.

Adevărul este că desecretizarea și anchetele nu pot schimba trecutul. În schimb, ele servesc ca un nou front de luptă între partide, fiecare încercând să își protejeze imaginea și să câștige capital electoral.

În final, cetățenii rămân spectatorii unui joc politic în care transparența și responsabilitatea sunt invocate doar când devin arme electorale. Dezamăgirea este cuvântul de ordine.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult