Periprava rămâne un simbol al suferinței și terorii din perioada comunistă din România

În urma unei campanii de investigație a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), doi foști ofițeri ai sistemului penitenciar comunist, Alexandru Vișinescu și Ioan Ficior, au fost aduși în fața justiției române pentru atrocitățile comise împotriva deținuților politici în lagărele de muncă din perioada comunistă.

Primul caz, cel al lui Alexandru Vișinescu, a avut o importanță deosebită, devenind primul caz din România postcomunistă în care un fost ofițer al sistemului penitenciar comunist era condamnat definitiv pentru represiunea împotriva deținuților politici. Acest caz a stabilit precedentul că abuzurile și crimele comise în vremea regimului comunist sunt imprescriptibile și pot fi judecate în conformitate cu dreptul internațional.

Al doilea caz, cel al lui Ioan Ficior, a fost demarat în 2013 de către IICCMER și a avut o amploare similară. Ficior, fost comandant al coloniei de muncă Periprava, a fost acuzat de numeroase atrocități și abuzuri împotriva deținuților politici din lagărul respectiv.

Descrierea detaliată a condițiilor din colonia de muncă Periprava arată brutalitatea și inumanitatea regimului de detenție din perioada comunistă. Condițiile de trai și munca silnică impuse de autorități au dus la suferință și moarte pentru mulți deținuți politici.

Marturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor și documentele oficiale atestă brutalitatea și abuzurile sistemului penitenciar comunist în coloniile de muncă.


Formațiunea 0830, cunoscută și sub numele de Colonia de muncă Periprava, a fost una dintre cele mai înfricoșătoare locuri de detenție din perioada regimului comunist din România. Amplasată într-o zonă izolată din Delta Dunării, această colonie a fost considerată unul dintre cele mai dure lagăre de întemnițare, asociată cu suferință și moarte pentru mulți dintre cei care au trecut prin infernul său.

Descrierea detaliată a compoziției și funcționării Formațiunii 0830 dezvăluie un peisaj sumbru al terorii și privațiunii. Colonia era divizată în trei părți: una principală pe uscat, cealaltă pe uscat cunoscută drept “secția Grind”, destinată exclusiv politicilor, și o secție plutitoare de pe Dunăre, folosită pentru muncile pe apă, cum ar fi recoltarea stufului. Regimul de detenție era extrem de dur, iar condițiile de viață erau inumane, de la lipsa hranei și a igienei până la violența fizică sistematică.

Comandantul Formațiunii 0830, Ioan Ficior, a fost una dintre figurile cheie responsabile pentru teroarea și suferința trăite de deținuți. Ficior a fost descris ca unul dintre cei mai duri comandanți de lagăre și închisori, implicat personal în aplicarea unui regim de detenție brutal și de exterminare. Mărturiile deținuților și rapoartele oficiale din acea perioadă dezvăluie abuzuri grave, inclusiv lipsa hranei, violența fizică și lipsa asistenței medicale adecvate.

Deși în fața instanței Ficior a negat toate acuzațiile și a pretins că s-a comportat cu deținuții “ca un om cu frica lui Dumnezeu”, mărturiile și dovezi precum rapoartele oficiale contrazic aceste afirmații. Violenta fizică era omniprezentă în colonie, iar pedepsele cu bătaia erau aplicate frecvent, atât de gardieni cât și la ordinul comandantului.

Periprava rămâne ca un simbol al suferinței și terorii din perioada comunistă din România, iar relatarea sa oferă o privire înspăimântătoare asupra atrocităților comise în numele puterii și controlului.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult