Personalități dobrogene: ELENA FIDATOV

· 

Elena Fidatov Moruzov – Maestră Emerită a Sportului. Cu douăzeci de ani în urmă, a fost distinsă pentru rezultatele obţinute în întreaga sa carieră cu Medalia „Meritul Sportiv Clasa I”, după ce în anul 2019 a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Tulcea. 14 titluri de campioană națională. A câștigat şase Crosuri Grand Prix consecutive, rămânând unică cu o asemenea performanţă în sportul românesc și mondial. Elena Fidatov Moruzov a fost și o mare sportivă, și o antrenoare cu rezultate notabile. “Sunt singura atletă din România care a participat la 14 ediții ale Campionatelor Mondiale de Cros – ne-a declarat Elena Fidatov Moruzov. Sunt singura care a contribuit la câștigarea celor mai multe medalii de aur, argint ori bronz obținute de echipa României la crosurile mondiale, europene sau balcanice”.  Medalii europene, naționale și mondiale! Elena Fidatov nici nu le mai știe numărul! Până la vârsta de 13 ani nici nu visa că va cuceri atâtea. În familia Nadejdei și a lui Iosif Fidatov, ambii din Periprava, din Delta Dunării, Elena este al şaselea din cei şapte copii (Maria, Ana, Olga, Ion, Vasile, Elena, Liuba). Cariera sportivă s-a prelungit până în anul 2002, timp de 29 de ani, continuând apoi, după retragerea de la vârsta de 42 de ani, ca antrenoare de atletism la Clubul CSM „Danubiu” Tulcea până în anul 2020. În prezent, este expert superior la Departamentul Sport din cadrul Direcţiei Judeţene de Sport și Tineret din Tulcea. A fondat în anul 2005 Asociația Județeană de Atletism din Tulcea, fiind de atunci și președinta acesteia.

(Amănunte – v. „Zorile”, nr. 10/2024, S.M.)

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult