Plaja din VAMA VECHE, cea mai murdară la final de sezon

Voluntarii ONG Mare Nostrum continuă acțiunile de ecolgizare și monitorizare a plajelor, la finalul sezonului estival. Iar pentru a îmbina protejarea mediului cu un stil de viață sănătos, organizația ecologistă vă invită la Crosul Mării Negre. Până acum, au fost finalizate trei acțiuni de monitorizare. Organizați în echipe, voluntarii au luat la pas suprafețele de nisip de la Constanța la Vama Veche, unde au avut de strâns deșeuri mai mari de 2,5 cm. Și anul acesta, cele mai multe deșeuri colectate au constat în zeci de mii de mucuri de țigară, capace, bețișoare de amestecat și paie din plastic. Voluntarii au mai găsit pachete de țigări, ambalaje de medicamente, multe șervețele umede și chiar scutece de bebeluși aruncate pe nisip. Cel mai grav este că o parte din aceste deșeuri ajung în mare și sunt ingerate de pești, pe care tot noi îi consumăm. Din monitorizările făcute până acum de voluntari, cele mai multe deșeuri, majoritatea din plastic, au fost găsite pe nisipul din Vama Veche, astfel că plaja din sudul litoralului este cea mai murdară. Deșeurile aruncate la întâmplare, pe plajă, reprezintă pericol nu doar pentru mediul marin, ci și pentru noi, cei care conumam pește și fructe de mare, pentru că, odată ajunse în mare, valurile le vor mărunți și vor fi ingerate de vietățile marine, care și ni le vor trimite sub formă de microplastic în farfurie. Tocmai de aceea, ONG Mare Nostrum continuă acțiunile de conștientizare a importanței protejării ecosistemului marin cu o nouă ediție a Crosului Mării Negre. Cei care vor să susțină o cauză importantă pentru Marea Neagră, dar și să facă sport sunt invitați să se înscrie la evenimentul ce va avea loc pe Plaja Modern din Constanța, pe 26 octombrie.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult