Plajele, pregătite pentru primii turiști

Procesul de pregătire a plajelor pentru sezonul estival a fost finalizat, iar acum acestea sunt pregătite să primească vizitatori în noul sezon,anunța Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.

Instituția a început pregătirile pentru sectoarele de plajă încă din luna februarie, atât cele contractate, cât și cele necontractate. Lucrările de pregătire au fost împărțite în 3 tronsoane: Năvodari – Mamaia – Constanța; Agigea – Eforie – Tuzla – Costinești; Olimp – Jupiter – Saturn – Mangalia – 2 Mai – Vama Veche.

Procesul de întreținere a acestor sectoare presupune o serie de operațiuni tehnologice desfășurate pe întreg litoralul Mării Negre. Lucrările, care includ igienizarea, nivelarea, evacuarea scoicilor, a algelor și a deșeurilor, afânarea și ecologizarea, sunt realizate cu utilaje și personal propriu. Având în vedere dinamica geomorfologică a litoralului, lucrările au fost efectuate repetat, în special în lunile martie și aprilie, când furtunile au provocat schimbări semnificative.

Astfel că pregătirile pentru sezonul estival au inclus următoarele operațiuni:

Curățarea manuală a plajei de corpurile străine și deșeuri; Încărcarea manuală a deșeurilor în mijloace de transport sau containere; Îndepărtarea manuală a nisipului depus la zidurile de sprijin și garduri; Nivelarea mecanizată a nisipului; Reabilitarea suprafețelor de plajă erodate prin transfer de nisip; Demontarea gardurilor de stuf; Nivelarea suprafețelor de plajă; Evacuarea depozitelor de scoică și mărunțirea acestora; Transportul utilajelor și deșeurilor către locurile stabilite.

Suprafața totală de plajă administrată de către A.B.A. Dobrogea – Litoral este de 444,76 de ha, distribuită pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult