Primele ferme marine din Marea Neagră

România face un pas important în direcția dezvoltării economiei albastre prin lansarea primelor ferme marine în Marea Neagră. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că, în urma licitațiilor publice organizate de Administrația Națională „Apele Române”, firme românești au obținut drepturile pentru exploatarea a 60 de hectare din apele maritime interioare și teritoriale. Aceste ferme vor cultiva pești și fructe de mare, contribuind la reducerea dependenței de produsele congelate importate.

Detalii ale proiectului

  • Suprafață adjudecată: 60,06 hectare din cele 166 hectare disponibile, situate între Mamaia și Constanța, lacul Sinoe, Agigea și Eforie Nord, Venus și 2 Mai – Vama Veche.
  • Specii cultivate: Fructe de mare și pești cu valoare economică ridicată, precum păstrăvul somonat, lupul de mare și dorada.
  • Metode de creștere: Regim natural pentru moluște (3 perimetre) și furajare convențională pentru pești (7 perimetre).
  • Durata contractelor: 20 de ani, cu investiții destinate atât exploatării resurselor marine, cât și dezvoltării sustenabile.

O premieră națională

Ministrul Fechet a subliniat că acest proiect reprezintă o premieră pentru România, marcând un pas semnificativ spre valorificarea resurselor marine locale. El speră ca, până în 2025, consumatorii români să poată spune „Adio” produselor congelate importate și să se bucure de pește și fructe de mare proaspete, produse pe plan local.

Se poate și în România: punem pe masă pește și fructe de mare proaspete, autohtone! Sper ca 2025 să fie anul în care spunem „Sărut-mâna pentru masă!” fermierilor piscicoli care fac eforturi să avem preparate proaspete din Marea Neagră”, a declarat ministrul.

Perspective pentru economia albastră

În contextul licitației, Administrația Națională „Apele Române” a raportat o creștere de 12,8% a valorii ofertelor față de prețurile de pornire, ceea ce evidențiază interesul ridicat al investitorilor. Doar 10 din cele 28 de perimetre scoase la închiriere au fost atribuite, reprezentând 35,7% din suprafața totală.

Acest proiect promite nu doar să sporească disponibilitatea produselor proaspete în România, ci și să stimuleze dezvoltarea economică și să creeze locuri de muncă în regiunile implicate.

Viitorul pescuitului românesc

Fermele marine din Marea Neagră deschid calea către o industrie piscicolă modernă și sustenabilă, contribuind la protejarea ecosistemului marin și la dezvoltarea unei piețe competitive. România se aliniază astfel tendințelor globale, punând accent pe o mai bună utilizare a resurselor naturale și pe sprijinirea economiei locale.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult