PRIMUL TREN PESA VINE IN TARA IN 2025

In primul trimestru al anului 2025 va ajunge in tara primul tren produs de polonezii de la PESA. Anuntul a fost facut de presedintele Autoritatii pentru Reforma Feroviara (ARF) Stefan Roseanu, care intr-o declaratie acordata Agerpres a precizat ca imediat ce va ajune va intra in teste pentru a fi autorizat in vederea circulatiei.

„Producatorul (Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna – PESA – n. r.) a programat pentru sfarsitul semestrului I 2025 aducerea primului tren in Romania pentru testarile in vederea autorizarii de circulatie. Trenurile vor fi predate spre exploatarea in serviciul public al Romaniei celor sase operatori sub contract pe 10 ani, dupa o metodologie care a tinut cont de cota de piata a fiecaruia„, a declarat, marti, pentru AGERPRES, presedintele ARF, Stefan Roseanu.

Acest tren face parte din Contractul pe care Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) si PESA (din Polonia) l-au semnat in ianuarie 2024 pentru cumpararea a 62 de rame electrice regionale.

Prin semnarea astazi a 3 contracte, in valoare totala de 3,02 miliarde de lei, achizitionam inca 62 de trenuri electrice noi. Acestea sunt destinate imbunatatirii serviciilor de transport calatori de scurt parcurs in Romania. Noile trenuri vor circula pe 10 rute electrificate si vor deservi mai multe centre urbane mari din toate regiunile Romaniei: Constanta, Ploiesti, Buzau, Focsani, Bacau, Iasi, Suceava, Brasov, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistrita, Cluj Napoca, Arad, Timisoara si Resita, la care se adauga Municipiul Bucuresti”, spunea la momentul semnarii ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Contractul are o valoare totala de 3,02 miliarde lei, achizitia fiind impartita in 3 loturi, dupa cum urmeaza:

20 de trenuri electrice – valoare 960 milioane lei – pentru rutele:

Bucuresti Nord – Ploiesti Sud – Adjud

Iasi – Pascani – Suceava

Bacau – Pascani

  • 23 de trenuri electrice – valoare 1,13 miliarde lei – pentru rutele:
  • Brasov – Gheorgheni
  • Arad – Timisoara – Caransebes
  • Huedin – Cluj – Bistrita
  • 19 trenuri electrice – valoare 931 milioane lei – pentru rutele:
  • Bucuresti Nord – Ploiesti Vest – Brasov
  • Bucuresti Nord – Rosiori
  • Bucuresti Nord – Bucuresti Obor/Fundulea
  • Constanta – Fetesti

Trenurile achizitionate de la compania poloneza PESA au o capacitate de transport de 224 locuri si facilitati pentru persoane cu mobilitate redusa (locuri si toalete speciale).

Trenurile vor putea circula cu o viteza maxima 160 km/h si sunt dotate cu sisteme digitale de informare a calatorilor, prize pentru incarcare, porturi USB, WiFi.

Livrarea trenurilor se va face intr-un interval cuprins intre 24 luni (prima rama) si 36 luni (ultima rama), incepand din 2026.

Prin aceasta achizitie Romania a marcat cel mai important contract pentru achizitia de trenuri din istoria tarii.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult