Producătorii francezi de coniac, vehicule electrice și a doua cea mai mare piata de export pentru sectorul francez de coniac – China.

BRUXELLES — Producătorii francezi de coniac avertizează că ar putea fi la doar câteva zile până să devină victimele nevinovate ale unui conflict comercial în creștere între Uniunea Europeană și China. scrie POLITICO

„Simțim că suntem ținuți ostatici de lucruri care nu au absolut nimic de-a face cu noi și că putem fi eliminați din peisaj cu o lovitură de stilou”, a declarat Raphaël Delpech, director general al organismului de conducere al coniacului din Franța, BNIC. 

„Ar fi un eșec absolut al politicii comerciale, atât pentru Franța, cât și pentru Europa”, a declarat Delpech pentru POLITICO într-un interviu.

În vreme ce Comisia Europeană este gata să impună tarife la importurile de vehicule electrice din China, BNIC – ai cărui membri au 70.000 de angajați și reprezintă aproape 4 miliarde de euro în vânzări la export – se teme că această mișcare va intensifica tensiunile comerciale cu Beijing.

Ca răspuns la investigația privind subvențiile de stat pentru vehiculele electrice chinezești, pe care Parisul a susținut-o, Beijingul a dat înapoi în ianuarie cu propria sa anchetă asupra băuturilor alcoolice europene pe bază de vin. Mișcarea a vizat în mod clar mărcile franceze de coniac de lux, care reprezintă 99 la sută din importurile din China ale acestor băuturi alcoolice. 

În timpul unei vizite în Franța la începutul acestei luni, președintele chinez Xi Jinping s-a angajat să nu impună taxe – cel puțin nu până când ancheta lansată de Beijing nu va fi în sfârșit încheiată. Pretinzând o victorie, președintele gazdă Emmanuel Macron i-a dăruit lui Xi câteva sticle din cele mai bune coniacuri ale Franței drept ofrandă de pace. 

„Din păcate, nu suntem deloc liniștiți de declarațiile făcute după întâlnirea dintre cei doi președinți. Delpech”, a adăugat Delpech. 

„Temerea noastră este că investigația va fi acum închisă din motive politice, fără ca demonstrația noastră să fi fost finalizată și că ni se vor aplica îndatoriri definitive”.

China este a doua cea mai mare piata de export pentru sectorul francez de coniac, dupa Statele Unite, cu 61,5 milioane de sticle vandute acolo in 2023, potrivit cifrelor furnizate de BNIC. 

Industria a deplâns, de asemenea, că nu a fost auzită suficient de curând de autoritățile franceze, atunci când au avertizat despre riscul că Beijingul ar putea ataca sectorul coniacului încă din septembrie anul trecut – luna în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o investigație pentru a stabili dacă subvențiile de stat pentru Producătorii chinezi de vehicule electrice au fost nedrepți.

„Ceea ce regretăm cu adevărat este că, atunci când riscul a fost dovedit, nu au fost luate măsurile necesare pentru a ne proteja de acesta”, a spus Delpech. „Noi, sectorul coniacului, am fost percepuți ca o variabilă de ajustare, ca daune colaterale acceptabile.”

Se așteaptă ca departamentul de comerț al Comisiei Europene să notifice producătorii auto și importatorii de decizia sa de a impune tarife provizorii pentru vehiculele electrice din China până la începutul lunii iunie, cu câteva zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Von der Leyen a spus în timpul campaniei că Bruxelles-ul va impune taxe „țintite” vehiculelor electrice din China.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult