Programul Festivalului Internațional de Poezie București, ediția a XIV-a, 9 – 15 septembrie 2024

Motto:
Am literaturizat bătăile inimii (Eugen Lovinescu)

Miercuri, 11 septembrie 2024, ora 11.00 – 13.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Dialog Despre literatură și război cu Yaniv Iczkovits (Israel), Bruno Mazzoni (Italia) și Dinu Flămând (România)

Miercuri, 11 septembrie 2024, ora 13.00 – 15.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Remember Traian T. Coșovei
Invitați: Ioan Cărmăzan, Dan Mircea Cipariu, Ștefania Coșovei, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter, Bogdan O. Popescu, Cecilia Ștefănescu, Adrian Suciu.
Moderator: Ioan Cristescu

Miercuri, 11 septembrie 2024 – Vineri, 13 septembrie 2024, orele 15.00 – 18.00
ARCUB, Sala Atelier, Strada Lipscani 84 – 90
Workshop in poetry & performance: From Page to Stage with Andy Willoughby (Marea Britanie)
Participanții își vor dezvolta abilități de scris solo și recital, tehnica de performanță și metode de grup slam pentru echipe colaborative. Participarea la atelier este gratuită, iar accesul se face în baza confirmării primite în urma înscrierii. Atelierul va fi susținut în limba engleză.

Miercuri, 11 septembrie 2024, ora 15.30 – 17.30
Biblioteca Metropolitană București, strada Tache Ionescu 4
Lecturi publice: Costinel Petrache, Liviu Capșa, Gabriel Burlacu, Mihaela Stanciu, Carmen Secere, Miruna Drăghici, Raluca Faraon, Florentina Chifu, Mihaela Oancea, Victoria Milescu, Valentin Busuioc, Dumitru Ioan Dincă.
Moderatori: Evelyne Croitoru, Horia Gârbea.

Miercuri, 11 septembrie 2024, ora 16.00 – 17.00
Grădina MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Dezbatere: Cum se vede România de afară
Invitați: Carmen-Francesca Banciu, Bruno Mazzoni, Victor Ivanovici, Matei Vișniec
Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu

Miercuri, 11 septembrie 2024, ora 17.00 – 18.30
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
The debate between tradition and modernity: its place in shaping a Romanian identity
Conferință susținută de dr. Dennis Deletant
Prezintă: Călin-Andrei Mihăilescu

Miercuri, 11 septembrie 2024, ora 18.00 – 19.00
Salonul Carol, Biblioteca Centrală Universitară, Calea Victoriei 88
Dialog Loreta Popa cu Fulgencio Martinez și lansare de carte „Simplu”, de Loreta Popa
Invitați: Cătălina Beța și Adrian Naidin

Miercuri, 11 septembrie 2024, ora 18.30 – 19.30
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Prezentarea antologiei poeziei românești îngrijite de Dimitris Kanellopoulos (Grecia)
Moderatori: Dinu Flămând, Victor Ivanovici

Miercuri, 11 septembrie 2024, ora 19.30 – 21.30
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Carmen-Francesca Banciu (România/Germania), Alexandru Bulucz (România/Germania), Martina Caluori (Elveția, video), Gelu Diaconu (România), Călin-Andrei Mihăilescu (România/Canada), Dumitru Păcuraru (România), Adrian Popescu (România), Radu Sergiu Ruba (România), Arcadie Suceveanu (Republica Moldova), Eugen Suciu (România), János Szántai (România), Ioan T. Morar (România), Nina Vasile (România), Gelu Vlașin (România), George Vulturescu (România).
Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu

va urma

Pompiliu Comșa

Concert Mircea Tiberian – Nadia Trohin

_________________

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult