Programul Festivalului Internațional de Poezie București, ediția a XIV-a, 9 – 15 septembrie 2024

Duminică, 15 septembrie 2024, ora 11.00 – 13.00
Grădina MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Lansarea romanului fantasy Posh, de Gabriela Toma (Editura Ars Libri, 2024)
O carte pentru copii, pe care e musai s-o citească și părinții într-o duminică, ziua cea mai potrivită pentru a crea o casă a poveștilor și o vânătoare de comori și indicii. Vor participa invitați de marcă ai Atelierelor Thomasinei, povestași, călători în lumea poveștilor și ilustratori. Vor fi alături de noi: Călin-Andrei Mihăilescu, Dan Mircea Cipariu, Laura Greaca, Livia Greaca, Albert Toma și descoperitorii lumii lui Posh înainte ca aceasta să fi apărut în târg: Matei Nițulescu, Loreta Popa, Daniela Băbu, Anița Grigoriu, Radu Băieșu, Daniel-Paul Ciobanu. Moderator: Cristina Poterășoiu.

Duminică, 15 septembrie 2024, ora 17.00 – 19.00
Mansarda MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Lectură #2: Radu Stanca & Doti Stanca
Festivalul Scrisorilor organizat de Asociația Hearth

Duminică, 15 septembrie 2024, ora 18.00 – 21.00
ARCUB, Sala Mare, Strada Lipscani 84 – 90
Prezentările participanților la Atelierul poetic relațional susținut de Răzvan Țupa

Duminică, 15 septembrie 2024, ora 19.30 – 20.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Lecturi publice: Dan Mircea Cipariu (România), Jeannette L. Clariond (Mexic, video), Teodora Coman (România), Ioana Crăciunescu (România), Andrew Davidson-Novosivschei (România), Cristina Drăghici (România), Constantin Iftime (România), Emanuela Ignățoiu-Sora (România), Iustin Moraru (România), Andrei Novac (România), Alina Purcaru (România), Viorica Răduță (România), Doina Roman (România), Livia Roșca (România), Arthur Suciu (România).
Moderator: Cosmin Perța

Duminică, 15 septembrie 2024, ora 19.30 – 20.30
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Seara filmului contemporan cu regizorul Alexandru Solomon

„Strigăt în timpan”
O cronică neconvențională a avangardei literare și artistice românești ce reconstituie atmosfera acelor ani de nebunie (1916-1947) cu ajutorul mijloacelor specifice (colaj, asociații absurde) – 1993. 27 min., Beta SP. Versiune română, engleză. Producător: FAV. Un film de Radu Igazsag și Alexandru Solomon.

„Duo pentru Paoloncel și Petronom”
Paul Celan, unul dintre cei mai mari poeți de limbă germană ai veacului, și-a petrecut tinerețea în Bucovina și la București. Acest documentar artistic este construit ca un dialog poetic între Celan și prietenul său, scriitorul Petre Solomon, pe fundalul istoriei zbuciumate a anilor 1940-1947 – 1994. 27 min., Beta SP. Versiune română, engleză, germană. Producător: FAV. Un film de Alexandru Solomon.

„Cronica de la Zürich”
Zürich, la 100 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara și la 80 de ani de la nașterea dadaismului… Cronica de la Zürich este un documentar despre ceea ce a mai rămas viu din această mișcare la care au contribuit Marcel Iancu, Arthur Segal și, mai ales, Tristan Tzara, toți trei originari din România – 1996. 40 minute, Beta SP. Versiune română, franceză. Versiune engleză (28 min.) Producător: FAV. Realizat cu sprijinul Fundației PRO HELVETIA

Duminică, 15 septembrie 2024, ora 20.30 – 21.30
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Concert Analia Selis și Mariano Castro

Duminică, 15 septembrie 2024, ora 21.00 – 22.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
LETOPISEȚ RELOADED – Concert „The Beatles reinterpretat” susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult