Proiect pilot de acvacultură a stridiilor în Marea Neagră

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța au lansat un proiect pilot de acvacultură a stridiilor Marea Neagră. ,Prima fermă a fost amplasată, marți, în apele Mării Negre. Circa 1.000 de stridii, aclimatizate în laboratoarele din Italia, au fost aduse la Constanța pentru a fi poziționate la trei kilometri în largul Mării Negre. Stridiile, împărțite în 4 cuști, au fost scufundate în diverse zone. Biologii marini le vor verifica în fiecare lună, pentru a vedea dacă se vor aclimatiza cu succes la noi.  Demersul ne duce cu un pas mai aproape de înființarea fermelor de acvacultură, mai ales că, zilele acestea, se desfășoară, la sediul Administrației Naționale Apele Române, licitațiile pentru 28 de perimetre marine, ce pot fi închiriate pe o perioadă de 20 de ani pentru cultivarea de resurse marine. Proiectul este implementat de Centrul Demonstrativ de Acvacultură al GFCM, coordonat de cercetătorul Victor Niță, din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța. După perioada de testare, care va dura un an, această abordare alternativă a diversificării în acvacultura românească va fi prezentată și investitorilor, iar fermierii interesați vor avea parte de cursuri de pregătire, susținute de specialiștii INCDM.

Pompiliu Comșa

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult