Restricții în tranzacțiile cu bani cash. ANAF la Vânătoare!

Ministerul Finanțelor a lansat un nou proiect legislativ care introduce un Număr de Identificare Digitală (NID) pentru cumpărăturile online și impune noi restricții asupra celor cu datorii la stat. Conform noilor reglementări, cei care au restanțe nu vor putea vinde proprietăți sau achiziționa terenuri și case fără a-și achita întâi datoriile și a obține un certificat fiscal.

Restricții Noi pentru Tranzacțiile Imobiliare

Ministerul Finanțelor, sub conducerea lui Marcel Boloș, propune modificări semnificative ale Codului de Procedură Fiscală. Aceste schimbări vizează în mod direct activitatea ANAF și contribuabilii cu datorii la stat. Începând cu noile reglementări, cei care intenționează să vândă sau să cumpere imobile sau terenuri vor trebui să prezinte la notar un certificat de atestare fiscală, confirmând că nu au datorii. Dacă există datorii, acestea trebuie achitate înainte de finalizarea tranzacției.

Plăți Eșalonate și Praguri Mai Ridicate

Pentru cei care optează pentru plata eșalonată a datoriilor, Ministerul Finanțelor a ridicat pragurile. De exemplu, pentru persoanele fizice, acest prag a crescut de la 500 de lei la 2.500 de lei. Notarii vor fi responsabili pentru verificarea plății datoriilor înainte de autentificarea actelor de înstrăinare a drepturilor de proprietate.

Noul Număr de Identificare Digitală (NID)

Un alt aspect important al proiectului este introducerea Numărului de Identificare Digitală (NID). Acesta va înlocui codul numeric personal în relațiile fiscale cu ANAF. Numărul va fi comunicat persoanelor fizice prin serviciul „Spațiul Privat Virtual” sau prin alte mijloace electronice, cum ar fi o aplicație disponibilă pe site-ul ANAF sau pe telefon.

Proceduri și Sisteme Digitale

Structura și procedurile privind solicitarea, atribuirea și anularea NID-ului vor fi aprobate prin ordin al președintelui ANAF. Instituțiile de credit și cele de plată vor transmite solicitarea de atribuire a NID-ului sau a codului de înregistrare fiscală pentru persoanele fizice nerezidente sau persoanele juridice care nu dețin acest cod. Ministerul Finanțelor va atribui numărul de identificare fiscală și va comunica informația instituțiilor respective în termen de 5 zile de la solicitare.

Impact și Critici

Marcel Boloș a subliniat că scopul principal al acestor modificări este îmbunătățirea colectării veniturilor și combaterea evaziunii fiscale, cu un impact minim asupra contribuabililor corecți. „ANAF și-a îndeplinit obligațiile cu succes după primele 6 luni ale anului, iar în luna iulie a depășit un prag istoric de venituri de 50 de miliarde de lei. Critici vor fi orice am face, dar după foarte mulți ani lucrurile încep să miște,” a declarat Boloș.

Cu toate acestea, specialiștii sunt divizați, unii considerând că noile reglementări ar putea agrava situația contribuabililor în loc să o îmbunătățească. Rămâne de văzut dacă aceste schimbări vor aduce beneficii semnificative pentru români sau vor crea noi dificultăți.

Concluzii

Noile măsuri propuse de Ministerul Finanțelor aduc schimbări majore în modul în care contribuabilii își gestionează datoriile și tranzacțiile imobiliare. Implementarea unui Număr de Identificare Digitală și restricțiile impuse asupra tranzacțiilor pentru cei cu datorii sunt pași importanți în digitalizarea și eficientizarea sistemului fiscal. Însă, impactul real al acestor măsuri va depinde de modul în care vor fi aplicate și de reacția contribuabililor la aceste schimbări.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult