România, acord de împrumut cu USA de 700 milioane USD pentru modernizarea apărării

România a semnat recent,, miercuri 26 septembrie 2024, un acord de împrumut de 700 de milioane de dolari, prin intermediul Mecanismului de Finanțare Militară Externă (FMS), într-o mișcare surprinzătoare care aduce schimbări semnificative în programul său de modernizare militară. Acordul, susținut de mai multe instituții financiare americane, subliniază rolul strategic al României pe flancul estic al NATO și vine într-un context în care Europa se confruntă cu schimbări majore de securitate.

O investiție de proporții în apărarea națională

Acordul va permite României să acceseze direct fonduri pentru achiziții și modernizări militare esențiale. Dintre cele 700 de milioane de dolari, 220 de milioane vor fi direcționate către ROMARM, o companie de stat care supervizează 15 firme specializate în producția de arme și muniții, consolidând astfel capacitatea națională de apărare.

Finanțarea include o subvenție de 60 de milioane de dolari din partea SUA, reducând semnificativ costul total al împrumutului. Această mișcare reflectă relația strategică solidă dintre România și Statele Unite, consolidată prin cooperarea militară intensificată.

Modernizarea armatei române și proiectele viitoare

Fondurile vor fi folosite pentru achiziționarea de echipamente militare americane, inclusiv tancuri de luptă Abrams, și pentru dezvoltarea unui centru de excelență pentru producția de muniție de calibru mare, poziționând România ca un lider european în producția de muniții pentru tancuri. Acest centru va avea potențial de export atât în Europa, cât și la nivel global.

De asemenea, România își propune achiziționarea de avioane de luptă F-35A pentru a înlocui flota actuală de F-16, precum și alte echipamente avansate, inclusiv vehicule amfibii AAV-7 de la Corpul de Infanterie Marină al SUA.

Impactul asupra securității naționale și regionale

Aceste investiții sunt esențiale pentru consolidarea capacităților de apărare ale României, mai ales în contextul tensiunilor din regiunea Mării Negre și proximității față de conflictul din Ucraina. România joacă un rol crucial în strategia NATO, iar aceste achiziții vor îmbunătăți nu doar securitatea națională, ci și contribuția sa la securitatea colectivă a alianței.

Acest acord marchează un pas major în eforturile României de a se poziționa ca un actor central în domeniul apărării europene și internaționale.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult