România continuă să fie pe primul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de decese prin înec

Sezonul estival din 2024 pe litoralul românesc s-a încheiat cu un bilanț tragic, înregistrându-se 21 de decese prin înec, în creștere față de anul precedent când 18 persoane și-au pierdut viața în aceleași condiții. În ciuda eforturilor susținute ale pompierilor și salvamarilor, alte 72 de persoane au fost salvate de la moarte. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea, echipajele au intervenit în aproape 100 de misiuni de salvare acvatică.

România continuă să fie pe primul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de decese prin înec, reprezentând 21% din totalul victimelor, potrivit datelor Eurostat din 2021.

De-a lungul sezonului, ISU Dobrogea a desfășurat mii de misiuni de intervenție, inclusiv localizarea și stingerea incendiilor, intervenții în alte situații de urgență, precum și asistență medicală de urgență. Aproape 5000 de intervenții au fost pentru acordarea primului ajutor, 4027 de adulți și 816 minori beneficiind de asistență medicală.

Printre stațiunile cele mai afectate s-au numărat Eforie Sud, cu cele mai multe intervenții (253), urmată de Eforie Nord, Costinești și Vama Veche. ISU a desfășurat și peste 450 de controale preventive în stațiunile de pe litoral, aplicând sancțiuni în valoare de peste 3 milioane de lei pentru diverse deficiențe, inclusiv lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu.

Pentru a crește siguranța turiștilor, pe durata verii, peste 450 de pompieri din toată țara au fost detașați pe litoral, fiind organizate 24 de puncte temporare de lucru în zonele cu afluență mare de persoane.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult