România este gata să discute furnizarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina, a anunțat marți, 7 mai, Klaus Iohannis, la Washington

România este gata să discute furnizarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina, a anunțat marți, 7 mai, Klaus Iohannis, la Washington, după o întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden. scrie DefenseRomania.

Generalul Mircea Mîndrescu a răspuns la câteva întrebări

Romania va trimite, aproape sigur un sistem Patriot in Ucraina, dar doar după aprobarea CSAT. Președintele Iohannis a declarat destul de clar că, din cele 4 sisteme aflate în dotarea Armatei, România NU va renunța la sistemul deja operaționalizat. (Probabil, va fi trimis sistemul care se află în etapa cea mai puțin avansată de integrare în structura de forțe ale Armatei României).

Totuși, ce nu a spus foarte clar președintele? Deși a făcut o referire la condițiile în care vom transfera un astfel de sistem (“este inacceptabil că România să rămână fără apărare antiaeriană”) Iohannis nu a dorit să articuleze mai mult.

Eventualele asigurări de securitate pentru Romania trebuie analizate mult mai profund, așa cum declara și generalul de brigadă (r.) Mircea Mîndrescu,

Alături de capabilitățile pe care România le deține, există și un context internațional, pentru că noi depindem de sprijinul altora (în cazul unui atac de mare amploare – n.r.). România poate face față unor provocări militare, dar până la un anumit nivel”, remarcă generalul Mîndrescu.

Miza este mult mai mare decât se vede la prima vedere. România poate  demonstra că este un partener cu adevărat strategic pentru politica SUA. “Se joacă și relația noastră cu Washingtonul, așa cum a fost și participarea noastră cu trupe în Irak sau Afganistan”, atrage atenția și Ștefan Popescu, fost secretar de stat în MAE.

Ce ar putea primi România  la schimb

Avem patru sisteme Patriot, din care un sistem este operaționalizat, unul este aproape operaționalizat și încă două sunt în curs de operaționalizare.

Orice soluție ar alege planificatorii militari aliați, acoperirea României trebuie să rămână la același nivel, subliniază generalul. Măsurile trebuie să țină seama inclusiv de scenariul care generează cel mai grav impact posibil (worst case scenario).

Putem bănui că România ar putea primi un fel de ”pachet compensatoriu”, care va include probabil un mix format din măsuri descurajare/apărare și acțiuni de reasigurare, realizate de SUA, în cooperare cu celelalte state aliate.

Pe palierul de descurajare și apărare

Nu este exlusă dislocarea unor elemente de apărare aeriană cu rază scurtă sau chiar medie de acțiune.

În măsura în care vor fi disponibile, vorbim aici de sistemele norvegiano-americane antiaeriene cu rază medie NASAMS (poate chiar și sistemul german IRIS-T sau sistemele franco-germane SAMP/T, ultimele fiind oarecum similare cu Patriot).

Nu poate fi exclus ca SUA să transfere temporar în România un sistem THAAD, care completează sistemul Patriot la altitudini mult mai mari. Sistemul THAAD a fost utilizat pentru prima dată în luptă în 2022, când a distrus o rachetă balistică cu rază medie, folosită de rebelii Houthi pentru a ataca o instalație petrolieră din Emiratele Arabe Unite din apropierea bazei aeriene Al-Dhafra.

Măsuri de reasigurare

Aliații ar putea aduce mai multe F-16, Rafale sau Eurofighter pe teritoriul României, care să fie integrate în sistemul antiaerian și să consolideze capacitățile pentru misiunile de Poliție Aeriană Întărită.

Aeronavele occidentale sunt capabile să combată dronele și rachete de croazieră. Amintim că împotriva atacului iranian asupra Israelului, aeronavele SUA, dar și cele iordaniene, au distrus un număr semnificativ de drone iraniene, până ca acestea să ajungă pe teritoriul israelian.

”O combinație între THAAD – capabil să intercepteze armament balistic – și aeronavele care pot intercepta drone și racehte de croazieră ar putea compensa capabilitatea integrată care este Patriot”, evaluează generalul Mîndrescu.

Orice soluție ar alege aliații pentru a compensa apărarea României trebuie să țină seama de câteva principii, mai arată generalul Mîndrescu, care nu exclude nicio variantă pentru protejarea cerului României.

”Dacă în planificarea militară nu dai dovadă de flexibilitate, vei avea mari probleme. Realism, obiectivitate și deschidere în gândire pentru a realiza sarcinile operaționale”, sunt condiții esențiale pentru a avea o planificare eficientă, conchide generalul.

Related posts

Și totuși sarmaua?!…Sarmaua dom’le!… e românească sau turceasca? Ce întrebare năroadă! Cum să fie turcească , mai ales cea așezonată cu slăninuță de porc crescut în bătătură! Păi unde ai mai văzut dumneata turc mahomedan, să înfulece sărmălute’n foi de viță și mustind a unturică de purcel? Și apropo de înfulecat. Se cam exagerează…cum că moldovenii și mai ales cei din Iași ar fi hulpavi la sarmale!Că dacă am avut pe unul mai pântecos, Nică a lui Ștefan a Petrei,gata acum toți suntem fanii lui Flămânzilă? Adevăru-i că tălica Ion a cam exagerat la hanul,,Trei sarmale”.Adicătălea ce înseamnă 3 sărmăluțe în foi de viță infășurate strâns…Chiar înăbușite în smântână tot n-ajung nici pe o măsea.Așa că povestitorul a sugerat modificarea firmei de la han.Păi nu-i mai corect ,,La trei oale cu sarmale”.Cum să atragi mușteriu cu trei amărâte de sărmăluțe anemice! Dar revenind la tradițiile noastre…Turcii…nu și nu că sarmaua este a lor! Că ei au învelit orezul în nu știu ce și de aici a început plagiatul! Pân’ la urmă am dat- o la pace recunoscând că aici în Balcani am împrumutat fiecare rețetele unii de la alții și avem acum fiecare sarmaua lui.Iar noi moldovenii de la Iași am mai adăugat la urmă o stropeală cu licoare de Cotnari.Iacă așa ghini! Și mă rog turcul cu treaba lui și cu ceaiul de măghiran!

Păzea! Vin turcii! Da nu fugiți bre! Chiar dacă vin înarmați până în dinți…cu baclavale, șuberek, sarailie și alte turcisme! Când? Pe 25,26 și 27 iulie a.c. Unde atacă? La Iași în Parcul Expoziției din Copou.Scop? Caritabil! Cine poate să ajute cumpărând produsele expuse să o facă! Știm cu toții câte au pătimit de la cutremure vijelii și altele.Hai bre să dăm o mână de ajutor!

O lume frământată!…Cu accente tragice, învolburate până aproape de autodistrugere.Pe ici pe colo mai răzbat timide câteva accente de speranță verde inchis,înghițite rapid de hăul întunecat.Totul se zvârcolește nevrotic ca în tablourile lui Van Gogh.Și toate acestea cu o insuportabilă claritate.Dureros de clare și palpabile, spaimele ne pătrund ființa instantaneu.Și totuși lumina își face loc și se încleștează într-o luptă pe viață și pe moarte cu întunericul.Oare vom reuși să-l învingem? În această cheie înțeleg eu să ,, citesc” acest superb peisaj marin al maestrului Petru Asimionese. Cu admirație Ioan Bodea.

🍪 Această gazetă folosește cookie-uri. Nu pentru a te urmări, ci pentru a funcționa corect, a-ți arăta conținut relevant și a înțelege cum este folosit site-ul. Acceptând cookie-urile, susții funcționarea presei independente și ne ajuți să rămânem liberi. Mai mult